EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Železnički saobraćaj za osobe sa invaliditetom

 

Prevoz slepih lica i njihovih pratilaca

 

Stanice opremljene podlogama i panelima za orijentaciju slepih lica su: Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica, Kraljevo i Čačak.

Slepo lice i njegov pratilac ( lice ili pas) moraju da putuju zajedno (u kolima istog kolskog razreda). Slepo lice mora sa sobom da nosi legitimaciju (ili odgovarajuću potvrdu), čiji broj je upisan na voznoj karti pratioca ( lica ili psa) i da prilikom kontrole bude u mogućnosti  da dokaže svoj identitet. Imalac vozne karte na kojoj je upisana napomena „Pratilac slepog lica“, koji putuje sam smatra se kao putnik bez važeće vozne karte.

Slepo lice i lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti (plegija, cerebralna i dečija paraliza, multiple skleroza) uživaju povlasticu od 75 % od redovne vozne cene, na osnovu knjižice za povlašćenu vožnju invalidnog lica koju izdaje nadležna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije.

Pratilac slepog ili invalidnog lica prevozi se besplatno na osnovu objave, koja je sastavni deo knjižice za povlašćenu vožnju slepog lica, odnosno osobe sa invaliditetom.

Disabled Persons Railcard

Prevoz korisnika invalidskih kolica

 

Službena mesta u kojima se vrši prijem i otprema putnika osoba sa invaliditetom,korisnika invalidskih kolica su: Beograd, Novi Sad, Vrbas, Bačka Topola i Subotica.

Prevoz osoba,korisnika invalidskih kolica, organizovan je na području JP „Železnice Srbije“ u vozu:

344/345  Beograd – Prag – Beograd

Putnik, korisnik invalidskih kolica, zauzima određeno unapred rezervisano mesto u kolima koja su tehnički opremljena za njihov prevoz.

Putnicima,korisnicima invalidskih kolica, obezbeđuje se u okviru prevozne usluge sledeće:
– parking mesto za drumsko vozilo koje se koristi za osobe sa invaliditetom, korisnika invalidskih kolica;
– prilaz bez stepeništa- posebne mobilne dizalice kojima se podižu osobe u invalidskim kolicima radi ulaska u putnički vagon, odnosno spuštanja iz putničkog vagona.

Izvor: Železnice Srbije,Turizam za vas i nas

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije