EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sve o putnom osiguranju: Garancija za miran odmor

O domoru treba razmišljati na vreme. Šta je sve to na šta moramo da mislimo unapred? Poslednja misao o kojoj razmišljamo je da se na odmoru možemo razboleti. Ovih nekoliko saveta bi mogli da vam budu korisni.

Ne štedite na osiguranju, jer se nikada ne zna kada će vam zatrebati.

Pre nego što su nam ukinuli vize, kad god bismo podnosili zahtev za iste, morali smo da imamo i zdravstveno osiguranje. Sada kada viza više nema, putno zdravstveno osiguranje više nije obavezno i mnogi o njemu i ne razmišljaju. A trebalo bi jer lečenje u inostranstvu nije jeftino, pa ako nemate polisu zdravstvenog osiguranja, samo za pregled plaćate i do 50 evra. Osiguranje nije skupo, u proseku košta evro po danu, i dobro će vam doći ukoliko se na letovanju razbolite.

Pre nego što odlučite da se osigurate u nekoj osiguravajućoj kući, treba da znate šta sve možete s našim zdravstvenim osiguranjem.

Pre nego što krenete na put, najpre vam treba potvrda Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, jer s njom imate pravo na hitnu medicinsku pomoć za vreme privremenog boravka u inostranstvu. Uz tu potvrdu po povratku s puta možete da zatražite da vam se refundiraju troškovi lečenja, ali samo ukoliko je u pitanju bio hitan slučaj. Da biste potvrdu dobili, neophodno je da vam izabrani lekar izda potvrdu o zdravstvenom stanju, koju treba da overi lekarska komisija matične filijale Zavoda. Hronični ili akutni pacijenti potvrdu ne mogu dobiti jer, kako objašnjavaju u Zavodu, njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, koje njima jesu neophodne, ali spadaju u usluge dugoročnog lečenja, a ne trenutne ugroženosti života.

Sledeće što treba da znate jeste da zdravstvene usluge, uz navedenu potvrdu, ne plaćate u onim zemljama s kojima Srbija ima potpisan međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju(Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Slovačka, Poljska, Rumunija, Mađarska, Češka, Italija, Francuska, Luksemburg, Belgija, Holandija, Nemačka, Austrija). Međutim, u zemljama s kojima nemamo potpisan sporazum, usluga se plaća, a troškovi se naknadno refundiraju od RZZO, i to ukoliko lekarska komisija utvrdi da se radilo o hitnom medicinskom stanju.

E, sad, ako putujete u neku od zemalja s kojima RZZO nema potpisan sporazum ili jednostavno želite da se obezbedite, vredi razmisliti o tome da kupite zdravstveno osiguranje. Cena polise zavisi od toga koje zdravstvene usluge pokriva, da li se putuje u neku evropsku zemlju ili van Evrope i koliko se ostaje na putovanju.
Suma na koju kod osiguravajućih kuća možete da se osigurate kreće se od 5.000 do 35.000, odnosno 40.000 evra. Najbolje je osigurati se na najveću sumu jer ona pokriva i troškove moguće hirurške intervencije.
Osiguranje se može ugovoriti samo za jednu osobu, za porodicu ili za grupu. Za korisnike organizovanih putovanja grupna osiguranja zaključuju turističke organizacije preko kojih se ide na putovanje.

Izvor:Radenka Markovic, Zena.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije