EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šta treba znati o „lou kost” kompanijama

Putnik pre leta trebalo bi da se raspita šta dobija kupovinom karte od niskotarifne avio-kompanije, savetuju u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo.

Letenje niskobudžetnim ili takozvanim lou kost avio-kompanijama je, zbog nižih cena karata, sve popularnije, ali brojni čitaoci koji su se javljali redakciji „Potrošača” potvrđuju da i dalje ima mnogo nepoznanica. Mnogi su se poveli niskim cenama karata, a da pre toga nisu imali iskustva sa ovim kompanijama, pa se nisu raspitali koja je težina prtljaga dozvoljena i da li je i šta uključeno u cenu karte. Nije malo onih koji su, zbog toga, doživeli neprijatnosti, pa „Potrošač” u ovom broju savetuje šta bi sve putnici morali da znaju o „lou kost” kompanijama.

U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo ističu da, iako su cene karata kod njih niže, bezbednost i sigurnost su na istom nivou kao i kod standardnih avio-kompanija.

– Mi prilikom izdavanje dozvole stranim avio-kompanijama za letove iz Srbije ne uzimamo u obzir to da li je avio-kompanija „lou kost” ili je standardna avio-kompanija. Najvažnije je da avio-kompanija koja traži našu dozvolu za letove iz Srbije ima urednu dokumentaciju, plovidbene avione i AOC (sertifikat svojih vazduhoplovnih vlasti), odnosno da je sposobna za obavljanje javnog avio-saobraćaja – kaže Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

– Bezbednost i sigurnost avio-saobraćaja je na prvom mestu. Ono što je veoma bitno jeste da iako su cene avio-karata kod niskotarifnih avio-kompanija niže, sigurnost i bezbednost mora biti ispoštovana jednako kao i kod standardnih avio-kompanija, uostalom kao kod svih koji se bave javnim avio-saobraćajem. Cena karata deo je poslovne politike svake avio-kompanije, pa i „lou kosta”, koju određuje kompanija, ali u velikoj meri i tržište. Cena karte, u svakom slučaju, mora da pokrije troškove koje kompanija ima, ali i da preko nje avio-kompanija ostvari profit, kako bi opravdala svoje postojanje i obezbedila opstanak – objasnila je ona.

Inače, pravi bum niskotarifne avio-kompanije su doživele početkom ovog veka. Trenutno ih je u svetu oko 250, a njihova mreža pokriva ceo svet i povezuje sve kontinente. Poslednjih nekoliko godina naročito su popularne interkontinentalne niskotarifne avio-kompanije.

– „Lou kost” kompanije su minimiziranjem troškova uspele da znatno smanje cenu avio-karata. Putovanje avionom je sa pojavom „lou kost” kompanija tako postalo dostupno velikom broju putnika. Naspram redovnih avio-prevozilaca udruženih u međunarodnu asocijaciju (IATA), „lou kost” kompanije nemaju predstavništva u inostranstvu, orijentisani su na internet prodaju avio-karata, avioni su većinom istog tipa bez luksuznih putničkih kabina, imaju manji broj kabinskog osoblja, a za sletanje koriste jeftinije, manje atraktivne aerodrome – napominju u Direktoratu dodajući da putnik izborom „lou kost” kompanije obično dobija avio-kartu niske cene, ali važno je reći da za tu cenu dobije taman toliko koliko je i platio.

Naime, ne treba zaboraviti da na ovim letovima, između ostalog, najčešće nema:

– besplatnog pića i hrane

– štampe i filmova

– VIP statusa i biznis klase

– uobičajenog servisa u putničkoj kabini

– izbora sedišta (osim u pojedinim avio-kompanijama što povećava cenu karte)

– popusta za decu (osim pojedinih kompanija)

– papirnih avio-karata (samo elektronske)

– vezanih letova (svaki let se mora rezervisati odvojeno)

„Lou kost” kompanije su rasprostranjene u svim delovima sveta, a u Evropi saobraća 58 ovih avio-kompanija.

Karte za „lou kost” letove mogu se kupiti na internet sajtovima tih kompanija, a plaćanje se obavlja isključivo kreditnim karticama. Međutim, mnoge „lou kost” kompanije su se uključile i u globalne rezervacione sisteme, tako da se karte mogu kupiti i u putničkim agencijama.

– Veoma je važno da se putnik pre kupovine karte dobro informiše o uslovima putovanja, jer je svaka avio-karta ugovor između putnika i avio-kompanije. Zbog toga, putnik bi trebalo da pročita šta dobija kupovinom avio-karte i koje obaveze avio-kompanija ima prema njemu – savetuje Katarina Andrić-Milosavljević.

U zimskom redu letenja je šest „lou kost” avio-kompanija koje su dobile dozvole Direktorata za letove iz Srbije. To su:

– Fly Dubai (Dubai–Beograd–Dubai)

– Sky Work – (Bern–Beograd– Bern)

– Germanwings (Keln–Beograd–Keln i Štutgart–Beograd–Štutgart)

– Wizz Air (leti na devet destinacija: London, Dortmund, Ajdhoven, Minhen, Rim, Malme, Stokholm, Geteborg i Brisel)

– Niki (Beč–Beograd–Beč)

– Norwegian Air Shuttle (Oslo–Beograd–Oslo)

U Direktoratu napominju i da su „Germanwings” i „Norwegian Air Shuttle” avio-kompanije koje u pojedinim segmentima imaju odlike „lou kostera”. Tako da ih možemo svrstati u kompanije koje naginju „lou kosterima”. Ipak, ove ostale četiri avio-kompanije posluju po principima pravih „lou kostera”.

 Izvor: Politika/Stefan Despotović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije