EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kakve pruge, takva i prava putnika

U ovom slučaju nema inspekcije kojoj biste se mogli obratiti, već ako prevoznik ne nadoknadi štetu u roku od 30 dana, nemate izbora nego da se tužbom obratite sudu. Ali, uzimajući u obzir to da sudski troškovi mogu iznositi neuporedivo više od vrednosti spora, često je bespredmetno da ga pokrećete. Možda je ovo jedan od razloga što malo ko dobije naknadu za kašnjenje voza.

Ko do sada nije čuo rečenicu – voz na relaciji toj i toj, kasni neograničeno – ne zna šta je pravi stres. Naročito ako stanica na kojoj ga čekate nije beogradska, već omanje stajalište u ravnici, i to u kasnu jesen, pa imate prilike da proverite odakle vetar duva.

Do naknade za kašnjenje ovde nije tako lako doći kao u avio-saobraćaju, jer je svaka priča o brzini i tačnosti vozova povezana sa obnovom naših starih pruga.

Slično je i sa propisima, pa smo, kada je o zaštiti putnika u železničkom saobraćaju reč, prepušteni priličnom starim propisima i, delimično, jednom novom. To su Zakon o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju (Sl. list SRJ br. 26/95), Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju (Sl. list SRJ br. 60/98 i 36/99) i Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju (Sl. glasnik RS br. 51/09, 78/11, 101/11).

1. ŠTA DOBIJATE KUPOVINOM VOZNE KARTE

Kupovinom karte stupate u ugovorni odnos sa prevoznikom, kao i on sa vama, kaže prvi zakon. Time dobijate prava, ali i obaveze. Isto se odnosi i na prevoznika. U našem slučaju na Železnice Srbije.

Prevoznik je dužan da vas preveze od odredišta A do destinacije B, po redu vožnje koji mora biti istaknut na vidnom mestu u stanici i da vam obezbedi mesto naznačeno u voznoj karti.

Vi ste dužni da kupite kartu. Ukoliko nema blagajne na vašoj polaznoj stanici, dužni ste da kartu kupite u vozu. Dobro je da znate da prevoznik nije u obavezi da primi lice za koje, opravdano, procenjuje da bi moglo ometati saobraćaj (pijane osobe, oni koji pokazuju znake nasilja, obolele od bolesti koje bi mogle uznemiriti putnike). Dakle, na prevozniku je da proceni koga će primiti, a koga ne.

Imate pravo da odustanete od puta do polaska voza, a prevoznik je dužan da vam novac vrati, s tim što ima prava da zadrži najviše 10 odsto od cene vozne karte. Ovo pravilo se ne može menjati nikakvom odredbom ugovora.

Imate pravo i da prekidate putovanje, na usputnim stanicama, pa i da vam se vrati razlika u ceni, od mesta gde ste prekinuli putovanje, do krajnje destinacije. Sve ovo mora da se desi u roku važenja karte. Prevoznik, tada, ima pravo da zadrži najviše 10 odsto od te razlike.

Jedno „verovali ili ne” – ukoliko zbog kašnjenja voza izgubite vezu za nastavak putovanja, ili ste, zbog nedolaska voza ili smetnje u saobraćaju sprečeni da produžite putovanje, imate pravo da:

– zahtevate da vas prevozilac (tako Zakon naziva onog koji vas prevozi) preveze do krajnje destinacije prvim sledećim vozom ili, ako taj voz ne saobraća prema toj stanici, na drugi način, bez naplate veće prevoznine;

– zahtevate da vas prevozilac, besplatno, vrati sa prtljagom u polaznu stanicu prvim sledećim vozom koji saobraća prema polaznoj stanici, i da vam vrati novac u punom iznosu cene karte;

– odustanete od daljeg putovanja i da od prevozioca zahtevate povraćaj prevoznine za neiskorišćeni deo puta u punom iznosu.

Onaj ko je odgovaran za štetu zbog smrti, telesne povrede i oštećenja zdravlja putnika prouzrokovanih udesom ili nezgodom u toku prevoza jeste prevozilac. Računa se, osim ako ste se nalazili u vozu i dok  ulazite u voz ili izlazite iz voza, kao i za štetu nastalu zbog zakašnjenja, ili prekida putovanja. Prevozilac je odgovoran i za štetu koju putniku prouzrokuje osoba koja je po njegovom nalogu radila na „izvršenju prevoza”.

Sve ovo bi veoma lepo zvučalo da ne postoji „osim, ako”:

2. KADA PREVOZNIK NE SNOSI ODGOVORNOST

Evo kako je zakon odredio okolnosti i slučajeve u kojima prevozilac ne snosi odgovornost:

– ako je udes ili nezgoda prouzrokovana okolnostima izvan prevoza koje prevozilac, i pored nastojanja, imajući u vidu osobenosti slučaja, nije mogao da izbegne niti da otkloni njihove posledice. Napominjemo da se, ovakve, neprecizne formulacije, vrlo teško dokazuju, pa je potrebno da prikupite nedvosmislene materijalne dokaze da je šteta nastala krivicom prevoznika.

– Ako ste vi, kao putnik, svojim ponašanjem krivi za udes ili nesreću. Prilikom dokazivanja da niste krivi za nesreću potrudite se da pribavite izjave što više svedoka.

– Ako se već udes i nesreća dese krivicom trećeg lica, a prevozilac, opet, „imajući u vidu osobenosti slučaja nije mogao da ga izbegne niti da otkloni njegove posledice”.

Ono što je dobro za putnika je to da je prevozilac kriv za štetu sve dok ne dokaže suprotno.

3. KAKO OSTVARUJETE POTRAŽIVANJA

U ovom slučaju, nažalost, nema inspekcije kojoj biste se mogli obratiti. Postoji samo jedan način koji, može biti, i nije baš delotvoran.

Najpre se obraćate prevoziocu, sa zahtevom za naknadu štete, a ako on to ne učini u roku od 30 dana, nemate izbora nego da se tužbom obratite sudu. Ali, uzimajući u obzir činjenicu da sudski troškovi mogu iznositi neuporedivo više od vrednosti spora, često je bespredmetno da ga pokrećete. Možda je ovo jedan od razloga što malo ko dobije naknadu za kašnjenje voza.

Ove vrste potraživanja zastarevaju u roku od jedne godine, osim potraživanja u slučaju telesne povrede, smrti i oštećenja zdravlja putnika koja zastarevaju u roku od tri godine.

4. PRIJAVA ŠTETE

Na svakoj voznoj karti trebalo bi da budu odštampane naknade za slučaj smrti, telesne povrede i oštećenja zdravlja putnika. Na sreću, ovde se primenjuju odredbe Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju koji se odnosi i na prevoz šinskim vozilima. Zakon propisuje minimalne osigurane sume, u dinarskoj protivvrednosti, koje se isplaćuju u sledećim slučajevima:

1) za slučaj smrti putnika 8.000 evra;

2) za slučaj trajnog gubitka opšte radne sposobnosti (invaliditeta) putnika 16.000 evra;

3) za slučaj privremene sprečenosti za rad i stvarnih i nužnih troškova lečenja putnika 4.000 evra.

Železnice Srbije se pridržavaju zakonskog minimuma.

Novina koju je doneo ovaj zakon jeste to da se za putnike smatraju i oni koji putuju bez vozne karte, osobe koja se nalaze u krugu stanice u blizini prevoznog sredstva, a imaju nameru da putuju, kao i oni koji su napustili sredstvo prevoza, a našli su se u njegovoj neposrednoj blizini, u krugu stanice. Isti status imaju i oni koji imaju pravo da besplatno putuju.

Zahtev za naknadu štete se podnosi direktno osiguravaču. U slučaju Železnica Srbije, to je D. D. O. R. Novi Sad i to na adresu: Maršala Birjuzova 3–5, Beograd. Dajemo vam i njihove kontakt telefone: 011/2027-005, 011/2027-019.

Štetu možete prijaviti onlajn, dolaskom u poslovnicu sa neophodnom dokumentacijom, telefonom i načinom koji, uvek preporučujemo – pisanim putem.

Na ovom linku možete naći obaveštenja za prijavu štete: http://www.ddor.co.rs/prijava-stete/prijava-stete/

5. PROMENA REGULATIVE

Ko hoće u Evropsku uniju mora da uskladi regulativu sa evropskom. Tako postoji predlog zakona o bezbednosti železničkog saobraćaja koji će, nadamo se, uskoro dočekati da bude objavljen u „Službenom glasniku” i da stupi na snagu.

Izvor: Politika: (Redakcija „Potrošača”)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije