EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako se snaći u novom gradu?

Svaka poseta nepoznatom gradu svodi se na prilično dugačnu listu onoga što morate da obiđete. U najboljem slučaju, to će biti muzeji, odlazak u restoran i bar ili obilazak nekih specifičnih znamenitosti. Međutim, nekada vas očekuje i mnogo više, zbog čega se morate dobro pripremiti.

Predlažemo vam da vodite računa o sledećih nekoliko stvari, pre nego što grad od vas uzme više nego što bi trebalo.

1. Ne plaćajte sve

Gradovi, naročito veoma skupi (Oslo, Geneva, Zurich, Copenhagen, Stockholm …), prosto vam usisavaju novac. Kako biste zaštitili svoj novčanik, iskoristite neke besplatne pogodnosti.

Gratis aktivnosti mogu biti odlične, ako znate gde da ih tražite. Ne morate plaćati ulaz na buvlje i obične pijace, kao ni u mnoge umetničke galerije, festivale na otvorenom i parkove.

Takvi su, na primer, berlinski Tiergarten i Golden Gate National Recreation Area u San Francisku. Takođe, ako ste student, učitelj (profesor) vojno lice ili penzioner, obavezno svuda sa sobom nosite propusnice ili pasoš jer na osnovu svog statusa možete steći značajne popuste.

Obavezno pronađite neki lokalni sajt koji će vam približiti zanimljive besplatne studentske žurke ili jeftine ture.

2. Ne zaustavljajte taksi

Veoma je lako nasesti na ovaj trik: mahnete rukom, a nekoliko minuta kasnije proklinjete dan kada ste se rodili, što zbog “ludog” taksimetra, što zbog još “luđeg” vozača.

Mnogo je bolje da kupite karte za gradski prevoz – metro ili autobus. U nekim mestima čak možete krstariti brodićem. Tako u Njujorku brodovi plove rekama Hudson i East.

Vodenim “autoputem” možete putovati i Sijetlom i Bostonom. (Venecija se podrazumeva). Ako ste zavisnik od adrenalina, možete iznajmiti i rikšu kojih ima u većini metropola.

3. Ne zaboravite da rezervišete na vreme

Veliki gradovi su prepuni stanovnika i turista, pa nije čudo što se najbolji restorani vrlo brzo popune. Zato je poželjno da dobro isplanirate svoje aktivnosti.

Proverite kalendare istaknute na turističkim pultovima i kulturnim organizacijama i potražite radno vreme i broj telefona nekih mesta koja vas interesuju.

4. Ne zaboravite mapu

Za svaki slučaj, trudite se da se što bolje upoznate sa okruženjem. Možete izbeći mnoge neprijatne situacije ako samo ponesete mapu. Tako ćete bolje razumeti organizaciju grada i sprečiti da se nađete u neki mračnim oblastima.

Ako nemate iPhone na kom postoje adekvatne aplikacije za mape gotovo svih gradova sveta, možete besplatno dobiti jednu na turističkim štandovima ili čak hotelu.

5. Ne previđajte predgrađa

Nema razloga da se neprekidno “vrtite” po centru grada, kada mnoge zanimljive stvari mogu da se vide u predgrađu. Naprimer, Dearborn u Detroitu ima muzej posvećen Henriju Fordu i nudi posebnu fabričku turu.

Zbog velikog broja stanovnika arapsko-američkog porekla, tu postoji i njihov nacionalni muzej, kao i brojni restorani sa hranom Bliskog Istoka.

Neuilly nadomak Pariza je oblast bogata buticima, kafićima i pijacama. Uz to, krasi ga neobičan zamak iz 18. veka Chateau de Neuilly.

Isto tako, Njujork nije samo Menhetn. Zato pogledajte i neobičnu uličnu umetnost u Bruklinu, “Grčku u malom” u Astoriji, kao i čuveni zoološki vrt u Bronksu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije