EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako dobiti nazad novac od karata

U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo savetuju putnicima da postupe po instrukcijama Sekretarijata za vazdušni saobraćaj Španije, odnosno da uspostave kontakt sa „Span-erom” ili Agencijom za bezbednost vazdušnog saobraćaja Španije.

Posle objave bankrota španske avio-kompanije „Span-er”, više čitalaca obratilo se redakciji „Potrošača” sa pitanjem šta da rade jer su karte za njihove letove kupili još pre nekoliko nedelja, kao i kako mogu nazad da dobiju svoj novac.

– Početkom januara sam kupio karte za let avio-kompanijom „Span-er” za Barselonu koje sam platio uplatnicom preko banke.Kao što svi znamo, ovih dana je kompanija „Span-er” proglasila bankrot. Istoga dana kada je informacija o tome bila u novinama, na moje prijatno iznenađenje, Internet portal posrednika koji mi je prodao karte je poslao obaveštenje da mogu da vrate sav novac ili ukoliko nam odgovara red letenja preko neke druge avio-kompanije, da doplatimoi dobijemo druge karte. Narednog dana, kada sam hteo da napravim novu rezervaciju za let drugom avio-kompanijom, istoga popodneva javio se službenik ove agencije i saopštio da su refundacije do daljeg obustavljene, odnosno da u vrednosti uplaćenog novca ne mogu da kupim druge karte.Zanima me kakav je postupak u ovom slučaju, kada karte kupujetepreko posrednika, kakva su moja prava kao kupca i imam li pravo na povraćaj novca, odnosno na zamenu avio-karata – pitao nas je jedan čitalaca iz Beograda.

Odgovor na ovo, ali i druga slična pitanja, odnosno šta kada posrednik ne nadoknadi štetu, potražili smo u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Tu navode da ih je Sekretarijat za vazdušni saobraćaj Vlade Španije, 30. januara 2012.godine obavestioda je španska avio-kompanija „Span-er”, od 28. januara 2012. godine do daljeg, obustavila sve letove za Srbiju i ostale destinacije širom sveta. Kako objašnjavaju, razlog za otkazivanje letova „Span-era” je, prema rečima zamenika generalnog direktora Sekretarijata za civilni vazdušni saobraćaj Španije Raula Medina Kabalera, složena finansijska situacija u ovoj avio-kompaniji.

– U pismu dostavljenom direktoru Direktorata Nebojši Starčeviću, navodi se da je „Span-er” preduzeo sve korake kako bi putnicima nadoknadio štetu, i to najpre preusmeravanjem na letove drugih avio-kompanija, ali i vraćanjem novca putnicima za kupljenu kartu ove španske avio-kompanije. U poruci Sekretarijata za vazdušni saobraćaj Španije, kaže se da putnici sve informacije o svojim pravima mogu dobiti na telefone „Span-era” 900131415 i +34971916047, na sajtu www.spainair.com ili u kol-centru Agencije za bezbednost avio-saobraćaja Španije, na telefon: +34913968210 i na sajtu ­www.seg­ur­id­ada­e­rea.es – objašnjava Katarina Andrić Milosavljaević iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

U Direktoratu podsećaju putnike da svoja prava u slučaju uskraćivanja ukrcavanja, smeštaja u nižu klasu, otkazivanja letova i kašnjenja letova, mogu ostvariti shodno Zakonu o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju („Službeni glasnik RS”, broj 87/11), i koji je usklađen sa odredbama evropske Uredbe (EZ) br. 261/2004.

– Detaljne informacije u vezi sa tim, putnici mogu naći na sajtu Direktorata­ w­ww.­cad.go­v.­rs/putnici.php, a kako je „Span-er” obustavio letove, oni će se tretirati kao otkazani. Direktorat savetuje putnicima da najpre postupe po instrukcijama Sekretarijata za vazdušni saobraćaj Španije, odnosno da uspostave kontakt sa „Span-erom” ili Agencijom za bezbednost vazdušnog saobraćaja Španije, nakontakte koje smo već naveli. Ukoliko ne uspeju da uspostave kontakt, putnici bi trebalo da podnesu reklamaciju u pisanoj formi „Span-eru” – kaže Andrić Milosavljević.

Evo kako ukratko izgleda procedura podnošenja reklamacije avio-prevozniku u slučaju otkazivanja letova, koja je propisana Zakonom o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, a koja je u skladu sa evropskom uredbom: putnik podnosi reklamaciju avio-prevozniku koji je trebalo da obavi let tako što će popuniti obrazac. Savet putniku je da sačuva kopiju reklamacije, a obrazac se nalazi na sajtu Direktorata:

http­:/­/www.ca­d.gov.rs­/­doc­s/secu­ri­ty/Obr­az­ac%20z­a%­20podnosenje%2­0rek­lamacij­e.­pdf

– Ukoliko avio-prevoznik koji je obustavio odnosno otkazao letove, u ovom konkretnom slučaju „Span-er”, ne odgovori na reklamaciju u roku od 30 dana od dana dostavljanja reklamacije, odnosno ako ne udovolji reklamaciji, putnik ima pravo da dostavi reklamaciju na ovom obrascu ili da dostavi kopiju obrasca koji je poslao avio-prevozniku, vazduhoplovnom inspektoru Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije elektronskim putem na adresu dgca@cad.gov.rs ili poštom na adresu Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Bulevar dr Zorana Đinđića 144, 11070 Novi Beograd – savetuju u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo.

Avio-kompanija „Span-er” je na vazduhoplovnom tržištu Srbije bila prisutnagotovo dve godine. Obavljala je direktan avio-saobraćaj najpre na liniji Madrid–Beograd–Madrid, a zatim i na liniji Barselona–Beograd–Barselona. Bili su to jedini direktni letovi koji su povezivali Srbiju i Španiju.

Izvor: Politika (S. Despotović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije