EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Uređaji za slepe u Narodnom pozorištu

Beogradsko Narodno pozorište u Beogradu, kao prvo u regionu, pustiće 24. juna u rad opremu za audiodeskripciju u sali Velike scene na predstavi „Pokondirena tikva“, najavljeno je u Muzeju nacionalnog teatra.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, rekao je na konferenciji za novinare,  da je ovaj značajan poduhvat urađen u saradnji sa Udruženjem građana „Altea“ i uz podršku „Telenor fondacije“.

Sekretar Saveza slepih Srbije Dragiša Drobnjak izrazio je zadovoljstvo što je Narodno pozorište „pružilo ruku“ hendikepiranim osobama.

„Našoj organizaciji je veoma važno da se stvaraju pretpostavke za aktivan, sadržajan i ravnopravan život osobama oštećenog vida sa ostalim građanima. Nadamo se da će i druge kulturne ustanove slediti ovaj primer“, rekao je Drobnjak.

Predstavnica udruženja „Altea“ Snežana Blagojević rekla je da audiodeskriptivni sistem istovremeno može da koristi pet osoba i dodala da, ukoliko bude veće interesovanje, postoji mogućnost da se broj korisnika i proširi.

Menadžerka „Telenor fondacije“ Ana Krstić istakla je da je zaposlenima u toj kompaniji drago što su uspeli da ostvare saradnju sa Narodnim pozorištem, jednom od najvažnijih kulturnih institucija kod nas.

Krstićeva je podsetila da Fondacija, osnovana 2007. godine, svoju pomoć usmerava, između ostalog, takozvanim „ranjivim grupama“, radi njihove inkluzije i ravnopravnog učešća u društvenom životu.

Oprema za audiodeskripciju omogućava slepim i slabovidim osobama da uz pomoć simultanog „prevoda“ prate predstavu uz bežične slušalice, dok im iz sobe videomontaže stručna osoba koncizno objašnjava dešavanja na bini.

Inače, pre pola godine ozvučen je parter Velike scene primenom indukcionog sistema za amplifikaciju govora koji pomaže licima sa oštećenim sluhom da direktno u slušni aparat primaju dešavanja sa bine.

Otorinolaringolog Branka Mitić kazala je da, prema evropskim statistikama, oko 15 posto populacije ima probleme sa sluhom i ocenila da je Narodno pozorište uvođenjem ove tehnologije, pokazalo visok nivo društvene svesti.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije