EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako se u Srbiji živelo u neolitu

Turistička mapa Srbije bogatija je za praistorijsko selo iz doba vinčanske kulture otkriveno u Pločniku kod Prokuplja.

YouTube

Ministarstvo kulture je ove jeseni uložilo 300.000 dinara za sređivanje tog sela, izjavila je agenciji Beta direktorka Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović-Cvetković navodeći da su tim sredstvima izrađene i postavljene turističke table i putokazi, pokrivene kućice, uređene ulice i staze kroz naselje i izgrađeno pristupno stepenište.

„Posle ovoga praistorijska rudarsko-metalurška naseobina otkrivena u Pločniku može krupnim slovima da bude upisana u turističku mapu Srbije“, ocenila je ona.

Na rekonstrukciji i izgradnji praistorijskog sela u protekla dva meseca u okviru javnih radova, koje je finansirala Opština Prokuplje, radilo je šest osoba.

„U okviru turističke prezentacije lokaliteta organizovaćemo kostimiranu ‘divljačku žurku’ na kojoj će posetioci, pored toga gde i kako su živeli, moći da vide i kako su se oblačili praistorijski ljudi“, rekla je direktorka Muzeja.

Na neolitskom nalazištu rane metalurgije Kamenog doba u Pločniku sredstvima turističkog preduzeća Planinka iz Kuršumlije izgrađeno je jedinstveno rudarsko naselje sa pet drvenih kuća pokrivenih slamom.

Kuće su rekonstruisane na temeljima pronađenih ostataka objekata za stanovanje praistorijskih ljudi i u njima se nalazi pokućstvo i grnčarija takođe pronađeni tokom tridesetogodišnje kampanje arheološkog istraživanja tog nalazišta.

Izvor: Mondo (Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije