EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Javni prevoz u Beču za osobe sa invaliditetom

U ovom tekstu nastavljamo sa informacijama o javnim prevoznim sredstvima, voznim uslugama kao i parkiranju u Beču za osobe sa invaliditetom. 

Metro, tramvaj i bus

Na skoro svim tramvajskim i autobuskim linijama u Beču saobraćaju i niskopodna vozila. Više nego svaka druga vožnja tramvajem je vožnja niskopodnim tramvajem. Elektronski displeji na tramvajskim stanicama prikazuju trepćućim znakom za invalidska kolica pored linije kada polazi sledeća niskopodna garnitura. Bečke Linije na stranici www.wienerlinien.at/itip/ nude dinamične informacije za putnike o vremenima polaska niskopodnih tramvaja. Na autobuskim linijama saobraćaju isključivo niskopodni busevi i svi su opremljeni sklopivim rampama za osobe u kolicima.

 

Za putnike sa invaliditetom je veoma dobro opremljena mreža bečkog metroa i sve stanice metroa i vozovi su do 100 odsto pristupačni za korisnike invalidskih kolica. U skoro svim stanicama taktilne trake navode slepe i osobe sa oštećenim vidom na put ka stepenicama, pokretnim stepenicama i liftovima. Svaka stanica raspolaže pristupačnim prilazom (lift ili rampa).

Usluge prevoza 

Postoje i firme koje između ostalog organizuju polu- i celodnevne izlete za osobe sa invaliditetom: Eiseler & Löffler, ETS-Lines, Fahrtendienst Gschwindl, Haller mobil, Jocher, Funk Fahrtendienst Kreutzer, ÖHTB Fahrtendienst, WAKA Fahrtendienst, Wiener Lokalbahnen Verkehrsdienste GmbH.

 

 

 

Korisnicimainvalidskih kolica, nude se vožnje fijakerom u pratnji do dve osobe. Više informacija na www.fiaker-barrierefrei.at.

 

 

 

 

Parkiranje u Beču

Gosti sa invaliditetom su oslobođeni od plaćanja parkinga u zonama kratkotrajnog parkiranja.

Širom Austrije važi besplatno parkiranje u zonama kratkotrajnog parkiranja samo za vozače kao vlasnike dokumenta kojim potvrdjuju oduzetost donjih ekstremiteta. Međutim, u Beču je dopušteno i ako suvozač poseduje dokument kojim potvrdjuje oduzetost donjih ekstremiteta, dakle, ako njega neko drugi vozi.

Parking-mesta za osobe sa invaliditetom

Da bi poboljšao mobilnost učesnika u saobraćaju osoba sa invaliditetom, grad Beč je napravio veliki broj opštih parking-mesta za osobe sa invaliditetom i uvrstio ih u listu opština i kao pregledne planove opština.

Lista svih mesta nalazi se http://www.wien.gv.at/verkehr/parken/behindertenparkplaetze/index.html.

Izvor: ComPRess Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije