EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Zlatibor
tozlatibor
Adresa Miladina Pecinara 2, 31315 Zlatibor
Telefon +381 (0) 31 841-646
Faks +381 (0) 31 848-415
e-mail zlatibor@zlatibor.org.rs
web www.zlatibor.org.rs

Prostorno je oivičen na severozapadu Kremanskom kotlinom, na severu dolinom reke Sušice i Mačkatskom površi, na jugoistoku planinom Murtenicom i na jugu rekom Uvac.

zlatibor_jesen
Veruje se da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Naučno ime bora je PINUS SILVESTRIS VARIEGATA ZLATIBORICA.

Druga legenda kaže da je Zlatibor nazvan po bogatstvu borove šume, koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine bila glavni izvor prihoda. Koristili su ovo drvo za građu, ali su od njega pravili katran i luč, koje su prodavali u Šumadiji i Dalmaciji, i za njih je bor bio zlata vredan. U priči su ga uvek hvalili: „Zlatan je to bor!

Treće predanje kaže da je ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata.

Koja je od ovih legendi istinita procenite sami, ili dođite na Zlatibor. Možda ćete u pesmi borova čuti neku novu priču.

uvacMožete još posetiti:

Stopića pećina
Stopića pećina je rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Sastoji se od tri speleološka i hidrološka horizonta: periodično poplavljeni, rečni horizont i najmlađi horizont pukotina. Stopića pećina je, bez svog najmlađeg sistema, dugačka 1 691,5 m, pokriva površinu od 7 911,5 m2 i ima zapreminu od preko 120 000 m³. Pećina ima impresivni ulazni otvor s desne strane reke Prištavice. Ulaz se nalazi na 711,18 m nadmorske visine, širok je 35 m i visok 18 m. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m. Klima u pećini je pod uticajem spoljašnje klime, zimi je hladno, a leti toplo.
Vile i spomen kuće
Titova vila, Palisad – Vila Aleksandra Pavlovića
Vila Bled, Kraljeva voda
Vila Radomira Milaća i Đura Borošića
Jevrejsko brdo

Spomen kuće
Rodna kuća Dimitrija Tucovića i Rodna kuća Sava Jovanovića Sirogojna

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije