EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Kovačica
tokovacica
Adresa Maršala Tita 50, 26210 Kovačica
Telefon 013/660-460
Faks 013/660-460
e-mail ffice@took.rs
web www.took.rs

Kovačica je gradsko naselje u Srbiji u opštini Kovačica u Južnobanatskom okrugu. Nalazi se 31 km od Pančeva, 55 km od Beograda i oko 35 km od Zrenjanina.

galerija1Grad je osnovan 1802, ali postoje podaci o postojanju manjih naselja još iz 1458. godine. Posle 1751. ovde se naseljavaju graničari, a od1783. godine Slovaci. Tu se nalazi kolonija slikara naivaca. Poznata imena slovačke naive iz Kovačice su Jan Sokol, Martin Jonaš i Zuzana Halupova

U Kovačici i njenoj okolini možete posetiti brojne parkove, prirodna izletišta, jezera i reku Tamiš.

Muzeji na teritoriji opštine Kovačica:

48483073Zadužbina Mihajlo I Pupin u Idvoru
Etnografski muzej u Debeljači
Etno kuća u Padini
Etno kuća u Uzdinu

Galerije na teritoriji opštine Kovačica:

Galerija u Kovačici

Galerija Babka

Galerija u Uzdinu

Galerija u Padini

Legat Vladimira Fijata

Galerija u Crepaji (Ksenija)

Crkve

crvauzdinUzdin

Prva crkva u Uzdinu građena je u periodu od 1801. do 1804. godine. Nakon pola veka ova crkva je izgorela u požaru 1854. godine, a na njenom mestu sagrađena je nova 1856. godine. Ikonostas te crkve koja i danas postoji u Uzdinu oslikao je Konstantin Danilo, jedan od najznačajnijih vojvođanskih slikara XIX veka.

Crepaja

Prva crkva u Crepaji sagrađena je 1776. godine, dve godine posle osnivanja sela. Crkva je postojala sve do 1822. godine, kada je pocelo zidanje današnje crkve bez tornja. Toranj je dozidan 1835. godine, a unutrašnje oslikavanje završeno je 1860. godine. Ikonostas crkve uradio je akademski slikar Jovan Popović.

 

Putnikovo

Zidanje crkve u Putnikovu započeto je na Preobraženje 19. avgusta 1938. godine, a završeno u decembru iste godine. Crkva je posvećena rođenju Presvete Bogorodice, koje se obeležava 21. septembra kao Mala Gospojina. Crkveni ikonostas sa 19 ikona uradio je ruski emigrant Vladimir Zelinski, slikar iz Velike Kikinde.

kovacicaKovačica

Evangelistička crkva
Zidanje današnje crkve u Kovacici započelo je 1824. godine.Gradnja crkve u  kovačici završena je 1828 godine, iste godine je i osvećena. Crkva je delo arhitekta Sudaya i Kunza iz Temišvara. U ovo vreme u kovačici slovaci pripadaju slovačkoj evangelističkoj i katoličkoj crkvi, i zajedničkom gradnjom hrama načinjen je  i kompromis prilikom oslikavanja unutrašnjosti crkve. Oslikavanje je trajalo od 1838 do 1839 kada je i za potrebe crkve urađena oltarna slika poznatog slikara Konstantina Danila i jedna je od najvećih uopšte naslikanih slika ulje na platnu ovog slikara. Ova slika je jedino delo konstantina danila koje je naručeno za nepravoslavne hramove i na njoj je predstavljen Isus u getsemanskoj bašti sa anđelom i kao izuzetno umetničko delo pod zaštitom je države i predstoji mu restauracija. 1914 dovršena je gradnja hrama, završetkom tornja na crkvi i iste godine su za potrebe bogosluženja instalirane su velike crkvene orgulje. U slovačkom evangelističkom hramu u Kovačici osim bogosluženja održavaju se brojni koncerti ozbiljne muzike, i hram služi i kao koncertna dvorana sa izuzetnim akustičnim svojtvima naročito za horsko pevanje.

Idvor

U blizini kompleksa zadužbine Mihajla Pupina nalazi ce hram Svetih Blagovesti sagrađen 1803, pored njegove starosti postajanja u njemu je ikonostas koji je oslikan 1876 – 79. delo je poznatog slikara  i umetnika Steve Todorovića, pored toga u hramu se nalaze i četiri ikone  koje su takođe rad Stevana Todorovića Car Uroš, Car Stefan Dečanski, sveti Simeon i car Dušan. U ovoj crkvi kršten je Mihajlo Pupin.

crkvasamosSamoš

Srpska pravoslavna crkva u Samošu spada u veće i raskošnije pravoslavne crkve na tlu Banata pa i Vojvodine. Temelji  crkve udareni su 1840 godine a crkva je osvećena 1847 godine i sveti hram posvećen je prenosu moštiju Svetoga Nikolaja.

Ikonostas čine ikone prenešene iz Sečnja i Čavoša u danjašnjoj Rumuniji .

Delovi ikonostasa, mada uklopljeni u jednu celinu, bitno se međusobno razlikuju  i potiču od ruku dvojice nepoznatih majstora , čije je stilsko i likovno opredeljenje potpuno suprotno.

Predpostavlja se da je jedan od tih slikara  Nedeljko Popović, predstavnik poslednje generacije slikara vezanih za tradicije srednjevekovnog balkanskog životopisa  u pogledu ikonografije i likovne interpretacije i Jovan Isailović stariji, čije stvaralaštvo nosi odlike potpuno razvijenog baroka.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije