EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Knjaževac
TOOKloogo
Adresa Knjaza Miloša 37,Knjaževac
Telefon +381 (19) 735-230
Faks +381 (19) 735-230
e-mail toknjazevac@open.telekom.rs
web www.toknjazevac.org.rs

Plodonosna reka Timok, zlatonosi planinski potoci i Stara planina oduvek su bili interesantni za nastanjivanje.

800px-KnjaževacNajstariji dokaz ljudske postojbine na teritoriji opštine je pećinski crtež, u ataru sela Gabrovnica, koji datira iz praistorije. Prostor oko Knjaževca,  nekadašnjeg Gurgusovca, naseljavala su razna plemena Tribali, Mezi i drugi, koji su ovdašnju najveću reku nazvali „Tim aqua” (Crna voda). Plinije pominje pleme Timahi, koje živi na ovom prostoru. Na pragu nove ere u ove krajeve dolaze Rimljani i reku nazivaju Timahus. Tokom perioda rimske vladavine zna se da su na ovoj teritoriji postojala dva lokaliteta Timacum maisus (Veliki Timok) i Timacum minus.

Ovim krajevima prošle su mnoge vojske.  Mnogo se ratovalo, palilo, razaralo i nanovo gradilo i obnavljalo. Ovuda su prošle horde Huna i Avara, a za njima prostranu dolinu Timoka naselili su Sloveni. O slovenskom plemenu Timočani i njihovom knezu Bornu, prve vesti potiču iz 818. godine. Timočani su menjali gospodare. Živeli su pod vlašću Franaka, Bugarske i Vizantije, o čemu svedoče ostaci mnogobrojnih srednjevekovnih naselja i crkvi, sačuvanih u okolini grada.

Ime Knjaževac dobija 17. januara 1859. g. po Knjazu Milošu Obrenoviću, koji je tog dana u Gurgusovcu boravio i naredio paljenje zloglasne Gurgusovačke kule (koja je za narod bila simbol mraka i ropstva).

Na istoku opštine, uz granicu sa Bugarskom, nalazi se Stara planina koja predstavlja vrlo važan i vredan prirodni resurs. Raznovrsnost bogatstava kojima planina raspolaže bila je razlog da država stavi Staru planinu pod zaštitu 1997. godine. Kao strogi rezervati prirode proglašeni su Babin zub, Draganište i Golema reka, a vodopad Bigrenog potoka ima status hidrološkog spomenika prirode.

babin_zub_konji1Reljef Stare planine predstavlja prirodnu vrednost koja se sreće kod malog broja planina kod nas. Blagi i oštri usponi, prostrane livade, rečni useci i doline, kompleksi obrasli četinarskom šumom, povoljni klimatski uslovi predstavljaju osnov za razvoj različitih oblika turizma. Stara planina je skoro pet meseci pod snegom na visini između 1100 i 1900 m, što predstavlja dobru osnovu za zimske sportove. U toku leta možete uživati u šetnji, gledanju ptica, paraglajdingu, brdskom biciklizmu, trčanju, posmatranju prirode.

dscn1686Tupižnica je niska krečnjačka planina visine 1.170 m, na 15 km od Knjaževca. Prostire se između Knjaževca i Boljevca, odnosno između planine Rtanj i Stare planine. Poznata je pod imenom Lasovačka planina. Na Tupižnici se svake godine održava republička planinarska akcija „Dani jorgovana”. Uspon na vrh Tupižnice počinje iz sela Bučje, u koje se može doći asfaltnim putem od Boljevca (26 km) ili iz pravca Knjaževca (18 km). Laganim hodom od centra sela, pa do vrha, može se stići za oko tri sata. U prvom delu staze kreće se uređenim kolskim putem sa blagim usponom. Srednji deo staze je malo strmiji i uglavnom se pešači kroz šumu, dok je treći deo staze lagana šetnja po grebenu pored rascvetalih jorgovana. Sve vreme uspona pruža se predivan pogled na okolna sela i planinu Rtanj.

stogazovac-24-04-2009-01Klisura Ždrelo se nalazi u ataru sela Stogazovac, u narodu je još poznata i kao knjaževački meteori.

Dužina klisure je oko 300 m. Kroz Ždrelo protiče Zubetinačka reka, koja ulaskom u selo Stogazovac, menja ime u Stogazovačka reka. Krečnjačke stene neposredno uz reku izdižu se do visine 70-80 m i specifičnih su formacija. Najviše litice su Lisičji kamen, koji se naziva još i Momin kamen ili Devojački kamen i Zdravački kamen. Do vrha ove litice stiže se putanjom iza crkve. Odatle se pruža predivan pogled na klisuru i selo. Širina klisure u najužem delu, na samom dnu, iznosi 2-3 m. Ovo je bio jedini prolaz pre prosecanja puta kroz klisuru. Na dnu klisure, u koritu reke nalazi se izvor koga meštani nazivaju „Božja trpezica“.

Pored izvora je pronađen rimski žrtvenik, što dokazuje postojanje ovog izvora još u antičko doba. Dno klisure je karakteristično po velikom broju obrušenih blokova stena. Blokovi stena su doprineli stvaranju velikih virova, kao što su Sinji vir, Telči vir i Petkovski vir. S obzirom da se radi o krečnjačkom terenu, pećine su česta pojava. Vulina pećina se nalazi na levoj strani klisure, nekoliko metara iznad puta, blizu izlaza iz klisure.

Manifestacije Knjaževca:

ĐURĐEVDANSKI SUSRETI – MOLITVA POD MIDŽOROM

TAKMIČENJE U PARAGLAJDINGU

DANI JORGOVANA

FESTIVAL KULTURE MLADIH SRBIJE

STAZAMA STARE PLANINE

STAZAMA STARE PLANINE

TOPLA CENTAR SVETA

ŠPRICERFEST I PRVISI

SABOR NA PANADŽUR

STARA PLANINA ČELENDŽ

RIBLJI KOTLIĆ

ŠIPURIJADA

 

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije