EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Knić
download (5)
Adresa Skupština opštine Knić, 34240 Knić
Telefon 034/510-115,
Faks 034/510-115
e-mail toknic@ptt.rs
web www.knic.rs

Opština Knić teritorijalno pripada području Gruže, najživopisnijem delu Šumadije.

Knic_2

Sam geografski položaj opštine obezbeđuje veoma dobru saobraćajnu povezanost sa okolinom. Saobraćaj se uglavnom odvija preko magistralnih putnih pravaca Kragujevac – Čačak i Kragujevac – Kraljevo i regionalnim putevima Knić-Bare; Kragujevac-Gornji Milanovac, preko kojih se obezbeđuju izlazak na auto-put Beograd-Niš i ibarsku magistralu.

gruza-gruzansko-jezero-2Postoje ubedljivi podaci, da je Opština Knić (Gruža) bila naseljena još u mlađe kameno doba. O tome govore iskopine o velikom naselju u grivačkom polju pored reke Gruže, kao i mnoga oruđa od kamena koja se nalaze u svim krajevima Knića (Gruže). U poznije doba jelinske i rimske kulture takođe je bila naseljena. Tragovi iščezlih varoši u polju sela Radmilovića, pored Boračke reke, i u varošici Gruži, kao i drugim mestima jasni su svedoci njene naseljenosti. Ime Borča, kako se nazivao predeo u Kniću, pominje se prvi put prema pisanim podacima, u prvoj polovini XIII veka, kada je Stevan Prvovenčani podigao manastir Žiču.

U kasnije doba, kada se ispred Turske najezde granica srpske države sve više pomerala na sever, Knić (Gruža) dobija sve veći značaj, a njeni gradovi Čestin i Borač postaju važna uporišta. Kada su podignuti ovi gradovi, o tome nema pisanih tragova. Neki naši istoričari smatraju, da su im temelje udarili još stari Rimljani. Ali, za vreme Nemanjića oni su još više utvrđivani i proširivani, pošto su bili na periferiji države. Oni su služili tada kao jaka utvrđenja u odbrani od Mađara i drugih nasrtaja. Istorijsko delovanje knićana (gružana) počelo je tek posle boja na Kosovu. U to doba Knić (Gruža) je bila dobro naseljenja. Još se poznaju tragovi starih puteva koji su se Knićom ukrštali.

3982037Knićanski kraj obiluje velikim spomeničkim nasleđima i ostacima velikih kultura koje su se vremenom smenjivale na ovom prostoru. Prirodni resursi Knićanske Opštine i dolina reke Gruže bili su povoljno tlo za razvoj civilizacije od praistorije do danas. Veliki broj crkava i manastira daju svojevrstan pečat duhovnom i kulturnom životu ovog kraja, a veliki broj kulturno-umetničkih i sportskih dešavanja u Knićanskoj opštini u današnje vreme predstavlja jezgro kulturnog života.

Etno-domaćinstvo-Milošević-BoračSeoski turizam u gružanskom kraju ima tradiciju dugu preko trideset godina. Pitomina gružanskog kraja pruža sijaset prijatnih iznenađenja i lepih trenutaka za radoznale turiste koji posećuju ove krajeve. Razbibriga i radoznalost su prvi motivi da se krene u istraživanje okoline, „protegnu noge“, osveži sluh i odmori duh od „gradske vreve“. U laganoj šetnji pitomim obalama jezera ili kamenitim vrletima Boračkog krša sretaćete ljude ovog kraja i sa njima razmenjivati priče o kulturnoj baštini i starim precima koji su nastanjivali ove krajeve.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije