EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Kikinda
tokikinda
Adresa Trg srpskih dobrovoljaca 12, 23300 Kikinda
Telefon +381 230 26 300
Faks +381 230 26 300
e-mail
web www.kikinda-turizam.rs

Kikinda je gradsko naselje i sedište opštine Kikinda u Severnobanatskom okrugu. Do kraja Drugog svetskog rata grad se zvao Velika Kikinda.

images-4U severnom delu Banata, u neposrednoj blizini srpsko-rumunske granice, prostire se velika opština Kikinda, središte ekonomskog i društvenog života ovog dela Vojvodine. U opštini su naseljena mesta: Mokrin, Iđoš, Bašaid, Bikač, Banatska Topola, Rusko Selo, Novi Kozarci, Banatsko Veliko Selo, Nakovo i Sajan.

Po arheološkim nalazima, na mestu Kikinde bila su stara naselja, a 1423. godine, kao dobro Ugarskih kraljeva, spominje se mesto Nađ Kekenj. U XVIII veku Kikinda je središte distrikta, a 1893. dobija status slobodnog kraljevskog grada. U narodnooslobodilačkom ratu, 1941. godine u ovom kraju organizuje se oružani otpor u kome dejstvuju Kikindski, Mokrinski i Dragutinovački partizanski odredi.

Pored Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva i drugih kulturnih institucija, u Kikindi ima dosta istorijskih spomenika: pravoslavne crkve u Kikindi i Mokrinu s radovima Teodora Ilića Češljara, zatim jedina suvača na teritoriji Srbije (pod zaštitom), neke građevine iz prve polovine 19. veka i druga spomen-obeležja iz prošlosti.

Urbano jezgro grada obeležava visok toranj Gradske kuće (1894). Grb Kikinde sa njene fasade i danas je markantno obeležje grada. Lepedatova vila iz 1908. godine nalazi se na uglu Glavne ulice i neizostavno privlači pažnju putnika. Bogata arheološka zbirka može se pogledati u zgradi Kurije, gde je danas smešten muzej. Nedaleko odatle nalazi se crkva Svetog Nikole (1769), prepoznatljiva po starom sunčanom satu na njenom južnom delu.

Kikinda ima i Staru Suvaču. U pitanju je, zapravo, veliki mlin koji su nekada davno, okretali upregnuti konji. Kikindska suvača jedna je od dve preostale u celoj Evropi. Nekada se tu mlela pšenica, dok se danas ona koristi za koncerte i pozorišne predstave. U samom centru dominantan je, svojom arhitekturom i hotel “Narvik”.

images-2Poseta mesta u okolini Kikinde mogu doneti vrlo neobična iskustva. Prepuni su tragova starih civilizacija, a seljani se izuzetno trude da osmisle nove sadržaje kojim bi privukli posetioce, ali i sami zabavili. Tako se u Mokrinu, selu nadomak Kikinde, svakog Uskrsa, organizuje Tucinijada – takmičenje u tucanju vaskršnjim kokošijim jajima. U Mokrinu se, takođe, tradicionalno održavaju i borbe gusana. Kikinda ima i dane koje posvećuje – tikvi. Naime, ovde se svakog prvog vikenda u oktobru organi zuju Dani ludaje. Tih dana centar ovog grada bude preplavljen tikvama. Još niko nije dao tačan odgovor zašto ovde tikve nazivaju ludajama. Pretpostavka je da je to, zapravo, drugo ime za plemenitu vrstu tikve…

NE TREBA PROPUSTITI:

– lokalne tamburaše

– Tucinijadu u Mokrinu

– boravak u dvorcu Dunđerski

MAMUT

Očuvani skelet mamuta starog više od 500.000 godina pronađen je 1996. godine, sasvim slučajno u glinokopu fabrike “Toza Marković”, na dubini od 20 metara. Njegova impozantnost i očuvanost koristi i danas naučnicima. Mamut je, inače, visok 4 metra, dug 7 metara, a širok – 3 metra.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije