EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
 • Turistička organizacija Jagodina
togjm
Adresa Stevana Ivanovića br.2, 35000 Jagodina
Telefon 035/252-983
Faks 035/282-199
e-mail togjagodina@gmail.com
web www.togjagodina.autentik.net

Jagodina je gradsko naselje i sedište grada Jagodine u Pomoravskom okrugu.

1650Za 6 vekova grad je imao tri imena: Jagodna, Jagodina i Svetozarevo. Prvi pisani spomenik datira od 15. jula 1399. godine. To je izveštaj kneginje Milice i njenih sinova Stevana i Vuka dubrovačkoj opštini o nekom Dubrovčaninu.

Godine 1946. Jagodina dobija ime Svetozarevo po socijalisti Svetozaru Markoviću.

Romantičari, maštari, pominju krčmaricu Jagodu, sa dvorima i hanom na Crvenom bregu iznad groblja, u čijem je podnožju raslo selo, nazvano po njoj Jagodina. Krčmarica Jagoda je, kazuju njeni poštovaoci, po suncu služila goste a pod sjajem meseca, sa 40 razbojnika, napadala i pljačkala bogate karavane kraj Carigradskog druma. Trajalo bi to do u beskraj, da i legenda nema kraj, pa se veli da je u jednoj pljački srela mladića, pred čijom je lepotom zadrhtala njena razbojnička ruka. Iznevereni prijatelji su je pustili da ga povede u svoje dvore, ali joj izdaju nikada nisu oprostili. Jedne noći nestao je u plamenu Jagodin han, nad čijim se zgarištem, u mrklim noćima, godinama čulo njeno jezivo kikotanje. Stariji pamte da je kraj groblja postojao komad neobrađenog zemljišta, koji se do skoro nazivao opštinska utrina, a nekad davno Jagodina livada.

U vreme Turaka, od seoceta u podnožju Crvenog brega (Rusko groblje), izrašće njihovo naselje, koje će nazvati Jagodina palanka, pa otuda docnije i ime Jagodina.

Legenda po kojoj su Jagodinci dobili nadimak ćurani je da je voz udario ćurku u Jagodini, creva joj ispala u Ćupriji, a džigerica u Paraćinu.

jag.Jagodina se nalazi na reci Belici u srednjem Pomoravlju, pod kojim, u užem smislu, treba podrazumevati Paraćinsko-jagodinsku kotlinu, odnosno uzan ravničarski pojas sa obe strane toka Velike Morave — od Stalaćke klisure na jugu do Bagrdanskog tesnaca na severu, na kome se razvijaju Paraćin, Ćuprija i Jagodina kao važniji regionalni centri i sedišta istoimenih opština. Gornjevelikomoravska kotlina u kojoj je smeštena Jagodina pruža se meridijanski između Stalaćke i Bagrdanske klisure. Dugačka je 45km, široka oko 28km, duboka oko 650m a površine je oko 600km².

Pozorište

 • Narodno pozorište Jagodina
 • Amatersko pozorište Jagodina
 • Dečje pozorište „Stanislavski“
 • Veliki teatar

 

Muzeji

 • Zavičajni muzej Jagodina
 • Muzej naive Jagodina
 • Muzej voštanih figura Jagodina

Ostalo kulturno nasleđe

 • Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“
 • Spomenici u Pomoravlju
 • Arheološka nalazišta u opštini Jagodina

Verski objekti

crkvaPrvu bogomolju, poznatu među Jagodincima kao Stara Crkva, Sv. Arhangela Mihajla, podigao je 1818. godine knez Miloš, na levoj obali Belice, dok je 1899. osvećena Nova crkva, Crkva Svetog Petra i Pavla, podignuta od priloga građana, na desnoj obali. Trenutno su u izgradnji dve crkve u gradu. Jedna u blizini Aračlijskog potoka i Akva parka, posvećena Sv. Petki, a druga na Strelištu ispod Budžinog brda.

Stare kafane

 • Kafana „Solun”
 • „Šarena kafana“, sagrađena je 1820. godine po naredbi jagodinskog kneza Aranđela Milosavljevića.

Park Pedagoškog fakulteta

Park Pedagoškog fakulteta osnovan je 1898. godine, i jedan je od najstarijih u Srbiji. Osnovao ga je Sreten Adžić (prvi upravnik Muške Učiteljske škole u Jagodini) zajedno sa Botaničkom baštom koja je bila uz park.

Lošim postupanjem prethodnih opštinskih vlasti park je smanjen na račun zgrada i ulica. Uklonjen je i staklenik Botaničke bašte, koji se nalazio ispred stare zgrade Učiteljskog škole. Neki uništeni delovi bašte stariji su i od jednog dela Botaničke bašte u Beogradu.

Tokom Prvog svetskog rata, parku je učinjena velika šteta, a takođe i 2011. kada je grupa vandala polomila oko 40 mladih sadnica. Danas park ima površinu od 1,67 hektara i 215 stabala i 40 vrsta drveća.

U Parku se nalaze i jedan hrast lužnjak star više od 500 godina, platan starosti 113 godina, dva stabla ginko imaju više od 44 godina, 20 stabala lešnika su visine 30 metara, a stablo gloga visoko je 5 metara.

48413390658706Park Đurđevo brdo

Omiljeno izletište Jagodinaca je Đurđevo brdo. Prema tvrdnji putopisca Feliksa Kanica, na brdu se nalazio rimski kaštel i crkvica, koju je po nekim izvorima, dao sagraditi despot Đurađ Branković[7].

Park Đurđevo brdo poznato je i pod imenom Aračlijski potok. Naziv je dobilo po Atanasiju Ivanoviću Aračliji (1801-1896). Njegov sin Stefan Ivanovićzaveštao svoje imanje, koje je bilo poznato pod nazivom Aračlijski potok (na Đurđevom brdu), jagodinskoj opštini. Uslov je bio da opština sagradi javni park. Opština je to i uradila 1904. godine.

Rusko groblje-memorijalni kompleks

Rusko groblje je spomen kosturnica borcima i oficirima Crvene Armije koji su poginuli 1944. u Jagodini. Spomen kosturnica je sagrađena 1962. godine, prostire se na 3 hektara i u njoj je sahranjeno 1170 pripadnika Crvene Armije koji su poginuli oslobađajući desetak gradova i naselja u okupiranoj Srbiji.

Akva Park

Akva Park je sagrađen 2007. godine i nalazi se u sklopu sportsko-turističkog kompleksa „Đurđevo brdo“. Trenutno ima 7 bazena sa vodenim atrakcijama i sistem tobogana dužine oko 400 metara.

Zoološki vrt

Zoološki vrt otvoren je 10. jula 2006. godine i nalazi se u sklopu sportsko-turističkog kompleksa „Đurđevo brdo“. Prostire se na 2,5 hektara i ima veliki broj životinjskih vrsta. Glavna atrakcija jagodinskog zoološkog vrta su tigrovi Saj i Nataša, kao i žirafa Jovanča.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije