EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Ivanjica
70_70_ivanjica
Adresa Milinka Kušića 47, 32250 Ivanjica
Telefon 032/665-085
Faks 032/650-085
e-mail tooivanjica@eunet.rs
web www.ivatourism.org

Teritorija opštine Ivanjica se nalazi na jugozapadu Srbije i obuhvata deo Starovlaško- raške visije pod nazivom „Moravički kraj“.

2Varoš nastaje daleke 1833 godine po nalogu kneza Miloša i osniva je kapetan Sima Jaković.

Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine , a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug. Inače, Ivanjica leži na obali reke Moravice koja izvire na planini Goliji , i nalazi se na nadmorskoj visini od 468.m.

Ivanjica je 26.01.2000 godine proglašena Vazdušnom banjom na prostoru od 2.156,50 ha uredbom Vlade Republike Srbije.

Daleke 1873 godine je Prilički Kiseljak proglašen banjom, nekada veoma posećeno mesto, sada čeka rekonstrukciju.

Preko Arilja i Požege povezana je sa Jadranom magistralnim putem i prugom Beograd- Bar , zatim preko Guče sa Čačkom, preko Kaone sa Kraljevom i preko Sjenice i Novog Pazara izlazi na Ibarsku magistralu , a od Sjenice preko Nove Varoši sa Prijepoljem i dalje sa Crnom Gorom i Jadranom.

Školstvo u Ivanjičkom kraju  ima dugu tradiciju. Prva škola u Ivanjici je osnovana 1834.godine , a u Milandži kod Ivanjice 1833 godine i to je ujedno bio i internat.

rimski20most2031Od kulturno-istorijskih spomenika izdvajamo Crkvu Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene podignutu 1836 godine, Kameni most na reci Moravica sagradjen 1904 godine koji je najveći jednolučni most na Balkanu,Električnu centralu na Moravici sagradjenu 1911 godine i to je bila peta hidrocentrala u Srbiji, sa prelepim vodopadom koji je vizuelni simbol Ivanjice. Nedavno je podignut spomenik djeneralu Draži Mihailoviću koji se nalazi u centru grada. Nadomak grada se nalazi Palibrčki grob na kome je podignuta crkva na grobu Boška Jugovića (Kosovskog junaka) posvećena Sv. Knezu Lazaru kao i Manastir Kovilje koji potiče iz 13-og veka i udaljen je 25 km od Ivanjice.

srbija-pecineHadži-Prodanova pećina je kombinacija važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta. Nalazi se nadomak grada na samo 10 kilometara na nadmorskoj visini od 600 m. Nalazi se u dolini Rašćanske reke pa je zovu i Rašćanska. Pored predivnih dvorana sa stalagnitima i stalaktitima u pećini su pronadjeni vredni predmeti iz doba praistorije.

Idući uzvodno rekom Moravicom na 15 km od Ivanjice počinje da se uzdiže planina Golija – rezervat biosfere proglašen od komiteta MAB/ UNESCO 15.09.2001.   u okviru Parka prirode na prostoru od 53.804 ha jedini kod nas i jedan od 211 rezervata u svetu. Kada bi hteli da pričamo sve o ovoj planinskoj lepotici  trebalo bi nam nekoliko dana, ali svakako treba pomenuti netaknutu prirodu sa gustim šumama, Tičar jezero na Dajićkom brdu na nadmorskoj visini od 1500 m , zatim jezero na Okruglici nastalo 1974 godine nakon zemljotresa u Rumuniji i Košaninovo jezero koje je zaraslo u tresavsku vegetaciju. Tu su i predivni vodopadi na reci Izubri koji plene svojom lepotom. Kada se popnete na vrh Golije imate utisak kao da ste na vrhu sveta, jer vam se pred očima pruža pogled gde vidite polovinu Srbije i shvatite da ste na planini koja se uzdiže iznad ostalih starovlaških planina kao ostrvo na ustalasalom moru. Njeni predivni tereni sa dosta snežnih dana u godini su idealni za razvoj zimskih sportova kao i celokupnog razvoja planine Golije. Ne treba preskočiti tj. nepomenuti puno izvora sa čistom planinskom vodom, preko 100 vrsta lekovitog bilja, mnogo divljači i reke i potoke pune plemenite ribe (potočne pastrmke, krkuše i dr…)

017_planina_javorJavor – istorijski znamenita planina – granica izmedju Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine, ne zaostaje mnogo po svojim prirodnim lepotama iza Golije. Obrastao je listopadnim šumama i poznat je po čestim izvorima čiste vode. Najviši vrh je „Vasilijin vrh“ 1520 mnv ispod koga se nalazi spomenik majoru Iliću junaku Javorskog rata. Šetajući napreglednim pašnjacima i dan-danas ćete sresti tragove karaula i zidine carinarnice. Selo Kušići – 12 km od Javora prema Ivanjici je danas vrlo interesantno mesto za turiste, zbog idealne nadmorske visine oko 1000 m, borove šume, koncentracije jona i ruže vetrova i kao takvi predstavljaju pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme. U ovom selu je u poslednje vreme u ekspanziji seoski turizam, a moguć je smeštaj i u hotelu „Javor“ koji raspolaže sa 92 ležaja. Inače, ovde se gaji nadaleko poznat „ivanjički krompir“.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije