EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija grada Novi Sad
turizamns_logo
Adresa Ulica Modene 1,21 000 Novi Sad
Telefon 021/ 66-17- 343
Faks 021/ 66-17-344
e-mail tons@turizamns.rs
web www.turizamns.rs

Novi Sad je najveći grad Autonomne Pokrajine Vojvodine, severne pokrajine Republike Srbije, kao i sedište pokrajinskih organa vlasti i administrativni centar Južnobačkog okruga.

Novi_SadGrad se nalazi na granici Bačke i Srema, na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima Fruške gore.Novi Sad je, posle Beograda, drugi grad u Srbiji po broju stanovnika.

Grad je počeo da se gradi na 1255 kilometru toka Dunava. Novi Sad se u spisima prvi put spominje 1694. godine, samo dve godine nakon početka gradnje Petrovaradinske tvrđave. Bez obzira na ovako relativno kratku istoriju samog grada, ovaj prostor ima veoma dugu i zanimljivu prošlost, koja obuhvata brojne narode i kulture. Na ovom mestu gde se približavaju i sastaju tri reke, Dunav, Tisa i Sava, sučeljavale su se kulture Istoka i Zapada, Pravoslavlje, Katoličanstvo i Islam, i samim tim su ovde utočište našle brojne etničke i verske grupe.

Ovaj prostor su naseljavali i posećivali brojni narodi. Pored Rimljana tu su bili i Gepidi, Huni, Avari, Sloveni, Germani, Mađari, Vizantijci i Turci. Prvu tvrđavu na petrovaradinskoj steni su podigli Rimljani. Ovu tvrđavu su obnovili Mađari, a dalju brigu o njoj su preuzeli Turci. U 17. veku, nakon proterivanja Turaka, Austrougarski vladari su počeli gradnju mostobrana na levoj, močvarnoj strani Dunava, naspram tvrđave.

Novi Sad Serbia 1302087282(www.brodyaga.com)Oko ovog fortifikacijskog objekta je nastalo naselje trgovaca, zanatlija i vojnika. Ovo naselje je prvo nazvano Racko (Srpsko) selo, dok je kasnije nosilo naziv Petrovaradinski šanac. Nakon ratova početkom 18. veka, kada je došlo do povećanja naselja, građani željni slobode su uspeli, uz finansijski otkup od 80.000 forinti, da od carice Marije Terezije izdejstvuju status slobodnog kraljevskog grada, pod imenom Novi Sad. Tako Novi Sad nosi status grada od 1. februara 1748. godine.

Novi Sad je ekonomski centar Vojvodine, najplodnije poljoprivredne regije u Srbiji. Grad je jedan od najvećih ekonomskih i kulturnih centara Srbije i bivše Jugoslavije.

Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je dobio ime „Srpska Atina“

Danas je Novi Sad veliki industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski grad i školski centar, kulturni, naučni, zdravstveni, politički i administrativni centar Autonomne Pokrajine Vojvodine, grad domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta.

Mileticev TrgZnamenitosti Novog Sada:

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

SAT NA TVRĐAVI

GRADSKA KUĆA

NIKOLAJEVSKA CRKVA SVETOG NIKOLE

USPENSKA CRKVA (USPENJA BOGORODICE)

SABORNA (ĐURĐEVSKA) CRKVA SVETOG ĐORĐA

ALMAŠKA CRKVA SVETA TRI JERARHA

RIMOKATOLIČKA PAROHIJSKA CRKVA SVETE MARIJE

CRKVA SNEŽNE GOSPE

SINAGOGA 

FRUŠKA GORA 

TRG SLOBODE

VLADIČANSKI DVOR

DUNAVSKI PARK

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije