EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Golubac
golubac
Adresa Gorana Tošića Mačka 1,Golubac
Telefon +381 (0)12 638-614
Faks +381 (0)12 638-614
e-mail togolubac01@gmail.com
web www.togolubac.rs

golubac1Rimljani su štiteći severne granice carstva u prvom veku naše ere, podigli utvrđenje sa obe strane Dunava, na mestu današnjeg grada Golubac, pod nazivom Vikus Kupe.

Pisani podaci beleže da je u njemu oko 299. godine boravio car Dioklecijan. U kasnijim burnim vremenima, u sukobima između Vizantije, Srba, Bugara i Mađara, rimsko utvrđenje je bilo u tolikoj meri porušeno da nije vredelo da se obnavlja pa je srednjovekovni Golubački grad podignut na brežuljku 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Za sada nije sigurno da li su ga podigli Srbi, Vizantinci ili Mađari.

O nastanku imena grada postoji više legendi sa sličnom sadržinom. Najpoznatija je ona koja govori o prelepoj princezi Golubini koja je odbila udvaranje turskog paše.

Za kaznu paša je naredio da se veže za pustu stenu koja je virila iz vode preko puta grada, da se pokaje. Po tome je i stena na kojoj je Golubina izdahnula i dobila ime “Baba kaj”, što na turskom znači “pokaj se”. Stena je potopljena sa izgradnjom Đerdapske brane.

Druga legenda kaže da je na ovom prostoru bilo mnogo golubova, zbog toga je i golub simbol grada i nalazi se na grbu opštine. Prema jednoj legendi, u Šešir kuli bila je zatočena vizantijska princeza Jelena, koja je zbog tuge i samoće gajila golubove, i po golubu grad dobi ime Golubac.

tvrdjava2Ime Golubačkog grada se prvi put pominje u ugarskim poveljama iz 1335. godine, dok se u turskim pisanim izvorima pominje 1390. godine. Pretpostavlja se da je grad u vreme Kosovske bitke bio u srpskim rukama, a posle Kosovske bitke zauzeo ga je Bajazit I.

Krajem 17. i početkom 18. veka pripada Austrijancima, a sve do 1867. godine bio je pod vlašću Turaka.

Golubački grad je strateški izuzetno značajan, ima nepravilnu osnovu i bedeme koji prate konfiguraciju terena. Zbog efikasnije odbrane, grad je unutar bedema pregrađen i podeljen na nekoliko celina, a devet masivnih kula (6 pravougaonih, 2 poligone i jedna kružne osnove) međusobno su povezane bedemom i raspoređene tako da brane grad kako sa kopna, tako i sa vode.

U donjem delu grada, na obali Dunava, nalazila se palata, a uzvodno od nje Turci su sagradili nisku osmostranu kulu da bi zaštitili grad sa zapadne strane i obezbedili pristanište. Glavni ulaz u tvrđavu bio je na zapadnoj strani.

Izgradnjom đerdapske magistrale probijeni su bedemi grada 1939. godine, dok je stari, srednjovekovni put vodio preko planinskih prevoja.

Dunav

dunavNajznačajniji prirodni resurs, najatraktivniji prirodni potencijal ovog kraja i „zaštitni znak“ opštine Golubac je Dunav.

Na ovom području, Dunav dostiže najveću širinu u svom toku. U samom Golupcu širok je čak 6,5 km (Đerdapsko jezero), da bi se od Golubačke tvrđave suzio na nekoliko stotina metara.

Nacionalni park Đerdap

Najveći je nacionalni park u Srbiji (63.608 ha) i zauzima više od polovine teritorije opštine Golubac. Čak četiri rezervata prirode su na teritoriji Opštine (Golubački grad, Bojana, Bosman–Sokolovac i Tatarski vis), te nema velike potrebe pričati o čistoj i nezagađenoj prirodi.

Đerdapska klisura

Đerdapska klisura (tzv. „Gvozdena vrata“) najveća je rečna klisura probojnica Evrope, gde je moćni Dunav probio karpatske planine u dužini od 90 km.Sastoji se od 4 klisure: Golubačka, Gospođin vir, Kazan (najveća rečna dubina 90 m) i Sipska, i tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska. Na teritoriji opštine Golubac nalaze se: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina i klisura Gospođin vir.

Kanjon Brnjičke reke

Kanjon-Brnjičke-rekeKanjon obuhvata sliv reke Brnjice iznad Golubačke klisure, sa specifičnom mikroklimom i izuzetnim biljnim i životinjskim svetom. Uz sam kanjon pruža se jedna od najlepših pešačkih staza Nacionalnog parka.

Brnjička reka predstavlja i najveći vodotok u okviru Nacionalnog parka. Tu je i naselje Rakovica sa desetak salaša koje civilizacija jedva da je dotakla. Starih salaša ima i na Crnom vrhu (624 m. n. v.), odakle se pruža predivan pogled na Nacionalni park, Dunav i Rumuniju, i jedan je od najlepših vidikovaca ovog kraja. Ovde je i pećina Gaura Vei (Velika rupa), jedna od retkih u ovom delu parka koja predstavlja izazov za avanturiste.

Šetna staza „Golubac“

Šetna staza „Golubac“, duga oko 6 km, prostire se duž granice Nacionalnog parka Đerdap.Prvi krak staze vodi na vidikovac Velika čuka, a drugi krak – na vidikovac Ljiljar sa prostranim odmorištem sa klupama. Staza se kroz predivnu prirodu nastavlja do Velikog izvora, gde je treći vidikovac sa pogledom na Veliku čuku i Dunav. Duž staze su brojni salaši sa domaćom hranom i pićem, i autentičnim proizvodima domaće radinosti.

Šetna staza Bosman–Sokolovac

Prolazi kroz istoimeni strogi rezervat prirode, penjući se uz litice iznad Dunava i prolazeći pored većeg broja vidikovaca sa pogledom na klisuru Gospođin vir i rumunski Nacionalni park.

Na početku staze nalaze se jurske sedimentne stene debljine oko 200 m.

Vidikovci

Na području Golupca nalazi se veliki broj prirodnih vidikovaca, izrazitih planinskih vrhova i jedinstvenih formacija stena, sa kojih se pružaju neponovljivi i uzbudljivi pogledi.

download (3)Okmejdan – 378 m
Venac – 558 m
Crni vrh – 624 m
Lazino brdo – 468 m
Kljane – 420 m
Kraku-lung – 604 m
Kornovski vis – 632 m
Orlova – 462 m

Rapanis – 586 m
Jezdin vrh – 685 m
Salčn – 565 m
Starčev vrh – 505 m
Ložana – 422 m
Kugljev vrh – 476 m
Sečinski vrh – 626 m

Vodopadi

vodopadiVodopad na Ridanu je prava oaza pored samog magistralnog puta, sa uređenim odmorištem sa stolom i klupama. Neposredno ispod vodopada je izvor sveže, čiste planinske vode.

Bigrena akumulacija kod manastira Tumane

Spomenik prirode Bigrena akumulacija kod manastira Tumane, svrstana je u III kategoriju zaštite kao spomenik prirode.

Nalazi se na 250 m nadmorske visine. Na malom prostoru, u dužini od oko 200 m, javlja se veći broj morfoloških objekata kao što su: slap visine 14 m, više manjih slapova, preliva i bigranih kada. Posebnost ovog spomenika prirode čine isposnica Zosima Sinajita u samom bigru, česma gde se prinose darovi umrlim dušama, stara bukovo-hrastova šuma.

Okolina manastira Tumane takođe predstavlja predeo izuzetne prirodne lepote.

Znamenitosti

Golubačka tvrđava

Golubački grad je od 1948. godine pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a kategorizacijom nepokretnih kulturnih dobara, godine 1979. proglašen je spomenikom kulture od izuzetnog značaja i nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap.

Antička naselja

Vicus Cuppae i Castrum Nove dočaraće vam nekadašnji život u ovim krajevima.

Pojava naselja Vicus Cuppae vezuje se za rimski kastel koji je ležao na uzvišenju između dva potoka. Tu je bilo selo, a smatra se da se tu nalazilo i sedište legije. Izgrađen krajem I i početkom II veka nove ere, bio je pod upravom Viminacijuma i predstavljao jednu od većih stanica na putu ka Nikomediji.

Antički lokalitet Castrum Nove civilno je naselje iz I veka pre nove ere. To je utvrđenje sa podgrađem, pristaništem i nekropolom, sve na levoj obali reke Čezave, u blizini njenog ušća u Dunav. Nažalost, veći deo lokaliteta nalazi se pod vodom.

Manastir Tumane

manastir1Nalazi se u prelepom prirodnom ambijentu čiste i nezagađene prirode, gde tišinu i spokoj narušava samo Tumanska reka, na samo 9 km od Golupca.

Zidan je u XIV veku, uoči Kosovskog boja, i posvećen svetom arhangelu Gavrilu. Zadužbina je Miloša Obilića. Čitav je sagrađen u srpsko-vizantijskom stilu i krase ga bufore i monoforni prozori.

Isposnica Zosima Sinajita

Ovo je pećina u blizini manastira, duboko u šumiU pećini je Zosim živeo svoj isposnički život posvećen bogu. Pedesetih godina prošlog veka, pećina je adaptirana u kapelu, kada se duhovnik Pahomije odlučio na usamljenički život. U blizini isposnice nalazi se izvor vode, u vidu manjeg vodopada, a vodi se pripisuju čudotvorne lekovite osobine. Na ulazu u pećinu nalazi se konak sa tri odeljenja u prizemlju i pet na spratu.

Etno kuća-Sladinac

Vlasnik ove izuzetno lepe i uređene kuće je Živojin Stokić.

etnopostavka_dobra1Kuća se nalazi u selu Sladinac, na 5 kilometara od Golupca, i poseduje stvari s kraja XIX i početka XX veka: krevete, tronošce, posuđe, narodne nošnje, vretena…

Etno postavka u Dobri

Na dvadeset petom kilometru nizvodno od Golupca, u blizini antičkog lokaliteta Castrum Nove, nalazi se selo Dobra.

Do sela se stiže Đerdapskom magistralom i nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka, pa je suvišno govoriti o čistoj i nezagađenoj prirodi. Ovde se mogu videti predmeti iz prošlog veka: kolevka, narodna nošnja, ćilimi, ponjave, posuđe od drveta i gline…

Salaši

Salaši se nalaze rasuti po velikoj površini opštine Dobra, od Asin potoka do Bosmana, Ladnih voda, duboko uz Dobransku reku i duž šetnih staza.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije