EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Despotovac
despotovac
Adresa Cerska 3, 35213, Despotovac
Telefon 035/613-672
Faks 035/613-673
e-mail
web www.resava-tourism.rs

Opština Despotovac leži na Resavi, prostire se u tri morfološke celine: Beljanicu, Kučaj i Moravsku dolinu.

despotovacPo svojoj arheološkoj starosti dolina Resave se može meriti sa najstarijim delovima sveta. U dolini Resave postoje pećine koje su bile nastanjene još u doba neolita, a možda i paleolita. O tome svedoče pećine obložene debelim slojem patine od dima, kao i ostaci oružija i oruđa koje je tada korišćeno, to dokazuje da je Resava bila naseljena pre nekoliko hiljada godina.
Starosedeoci doline Resave činilo je Ilirsko pleme Skordisci.
Rimska epoha je ostavila znatno vidnije tragove, postojao je grad Idimum, nalazio se na putu Via – militaris ili vojnički put koji je spajao Viminacijum (Kostolac) sa južnim Balkanom, grad Saloniki (Solun). Idimum je pripadao Rimskoj provinciji Gornja Mezija i bio je jedan od većih gradova, koga je štitilo pet kastela (tvrđava).
Dolaskom Turaka na Balkan, društvene prilike se veoma brzo menjaju, a nakon Kosovskog boja srpskoj vlasteli je potpuno jasno da njihov prodor, ne može da se zaustavi i počinju pripremu za odbranu, po ugledu na oca Lazara Stefan zida grad – tvrđavu Manasiju i ona vrlo brzo postaje kolevka duhovnosti i kulture srpskog naroda.

Beljanica

beljanicaBeljanica svojim preko 1000 m visokim bilom razdvaja Homolje od Resave. Najviši vrh planine je 1339 m. Kraški sastav je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama, koje su povremeno prašumskog tipa. U senkama velikih stabala ima dosta pečuraka, naročito vrganja. Moguće je da je Beljanica dobila ime zbog golih belih stena koje iznad gustih, tamnih šuma blješte na suncu. Izvora ima dosta, ali uglavnom na nižim delovima planine. Brojne su pastirske kolibe, ali stalnih naselja nema.
U sklopu Beljanice nalazi se jedinstvena bukova šuma u Srbiji, Vinatovača.

Manastir Manasija

Despotovac_l_Manastir_Manasija_001Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture i pripada Moravskoj stilskoj grupi. Manastir je zadužbina Despota Stefana Lazarevića i izgrađena je između 1407. i 1418. godine. Odmah po osnivanju Manasija je postala kulturni centar despotovine. Resavska književna škola bila je čuvena po svojim prepisima i prevodima i posle pada despotovine-kroz ceo 15. i 16. vek.

Vodopad „Veliki Buk“

Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk nalaze se u podnožju planine Beljanice.Izvorište sa vodotokom i vodopadom predstavlja geomorfološko-hidrološki kompleks živopisne lepote i vrednosti naučnog, obrazovnog i kulturnog značaja, te predstavlja prirodno dobro nacionalnog ranga.
Veliko vrelo izbija u vrhu kotline pod vertikalnim odsecima Radoševe pećine. Voda ističe u dnu dugačkog sipara između velikih krečnjačkih blokova u vrhu kratke i plitke dolinice. Nekada su vode velikog vrela pokretale vodenice i valjavice za sukno.

Vodopad „Prskalo“

vodopad-prskalo-3Vodopad „Prskalo“ je dokaz naše netaknute prirode što možete i sami da procenite. Ono se nalazi na 13 km od naselja Resavica. Vodopad nije dovoljno popularizovan, koliko bismo mi to želeli, ali se nadamo da će se to promeniti.

Resavska pećina

Najpoznatiji turistički objekat svakako je Resavska pećina, koju godišnje poseti  oko 50.000 ljudi. To je inače prva uređena pećina u Srbiji, koja preko 30 godina u svoja nedra prima sve ljubitelje prirodnih lepota.
Resavska pećina je jedinstven speleološki objekat. Otkrivena je 1962 godine, nakon 10 godina ispitivanja i uređivanja otvorena je za posetioce 22 aprila 1972 godine. Istraživanja su izvodili speleolozi iz Novog Sada i Beograda na čelu sa prof.dr. Jovanom Petrovićem. Ispitano je oko 4500 metara hodnika, prohodna staza za posetioce je duga 800 metara. Spiralna staza kojom se kreću posetioci prolazi kroz 8 dvorana smeštenih u dva nivoa.

Park maketa

park maketaNa izlazu iz Despotovca na prvom kilometru prema Resavskoj pećini nalazi se Park Maketa. Park Maketa je jedinstvena turistička ponuda ne samo opštine Despotovac već i cele Srbije. Prostire se na površini od 3000m2.
Park je nastao 2008. godine. Više od par godina trajala je izrada maketa. Rezultat je trenutna postavka srednjovekovnih manastira i naših srpskih kuća. One su verne replike urađene u srazmeri 1:17.
Park Maketa izvan sadašnjeg vremena i prostora vraća nas precima, istoriji i budi u nama divljenje. Ovde se odmaraju oči i duša i svet oko sebe vidimo iz neke druge perspektive.
Otvoren je za posetioce u periodu od 15. aprila do 1. novembra od 10h do 18h.

Muzej ugljarstva

Senjski Rudnik, osnovan 1853. godine, najstariji je aktivni rudnik mrkog uglja u Srbiji i predstavlja najstariju očuvanu industrijsku oblast. U periodu od izgradnje železnice 1892. godine, koja je povezala ovaj rudnik uglja sa centralnom Srbijom, do početka II svetskog rata 1941. godine, Senjski Rudnik je bio jedna od najperspektivnijih oblasti u zemlji.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije