EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Čačak
tocacak
Adresa Trg ustanka 4, 32 000 Čačak
Telefon 032/342 360
Faks 032/559 02 03
e-mail toc@ptt.rs
web www.turizamcacak.org.rs

Grad Čačak se nalazi u središnjem delu centralne Srbije u Moravičkom okrugu. Od Beograda je udaljen 150 km, a pored Čačka na području Moravičkog okruga su i Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani i Guča.

čačak

cacak1Smešten najvećim delom u zapadnom Pomoravlju, grad Čačak čini vezu između zatalasanog pobrđa Šumadije na severu i brdsko – planinskih oblasti unutrašnjih Dinarida na jugu. Centralni deo grada čini čačanska kotlina, smeštena između planina Jelice na jugu, Ovčara i Kablara na zapadu i Vujna na severu, dok je na istoku otvorena prema Kraljevačkoj kotlini. Ove planine se blago i talasasto spuštaju prema čačanskoj kotlini, gradu Čačku i toku Zapadne Morave.

Planinski predeo od 300 m do 985 m nadmorske visine. Planine Jelica sa (929 m), Ovčar (985 m), Kablar (885 m), i Vujan (857 m) okružuju čačansku kotlinu kroz koju protiče reka Zapadna Morava čija je dužina 318 km. Površina kotline je preko 270 km, duga je oko 40 km i pruža izvanredne uslove za poljoprivredu.

Arheološki lokaliteti u Čačku i okolini

“Nekropole pod humkama i predmeti iz bronzanog i gvozdenog doba”
Arheoločki lokalitet otkriven je na lokalitetu Lugovi-Bent u Mojsinju.

Ilirske kneževske humke

Ovo su izuzetno vredni ostaci materijalne kulture pronadjeni u selu Atenici kraj Čačka. Ovde su nadjeni predmeti od zlata, srebra i stakla. Posebnu vrednost predstavljaju točkovi dvokolice, konjska oprema i oružje koji su pripadali kneževskoj porodici. Ovi vredni eksponati iz VI i V veka p.n.e. izloženi su u Narodnom muzeju u Čačku.

Rimske terme

termeNajstariji arheološki lokalitet (II i III v.n.e.) koji se nalazi u centru grada, u blizini hotela “Beograd”. Svedoče o rimskoj dominaciji nad ovim delom Srbije, kada se na mestu današnjeg grada, nalazilo veće naselje. Sa terase velike sale hotela “Beograd” mogu se videti ostaci ovog izvanrednog lokaliteta.

Gradina

Gradina-na-Jelici---gradjevOvaj arheološki lokalitet, dobio je naziv po istoimenom vrhu na planini Jelici. Ovde su otkriveni ostaci utvrdjenja i pet bazilika, a iskopani su i ostaci raznih odevnih predmeta, staklene, keramičke posude, zdele, pisaljke, kopče, kamene stupe, što svedoči o razvijenom privrednom i kulturnom životu.
Gradina predstavlja višeslojno nalazište sa tragovima života iz starijeg gvozdenog doba (VIII vek p.n.e.), ranovizantijskog perioda (VI vek n.e.) i srednjovekovnog perioda (X i XI vek nove ere).

 

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije