EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Boljevac
boljevac_grb
Adresa Kralja Aleksandra 17/1 19370 Boljevac
Telefon +381 30 63 593; 064/3174755
Faks +381 30 63 593
e-mail tooboljevac@open.telekom.rs
web

Boljevac je opština u zanimljivom predelu doline Crnog Timoka, između Kučajskih planina, Rtnja, Tumbe, Slemena i Tupižnice.

boljevacZa prave ljubitelje netaknute prirode planina Rtanj predstavlja pravu oazu zdravlja, koja lako pridobija svoje obožavaoce.

Ovde dolaze planinari, penjači (friklajmeri), avanturisti, lovci, ribolovci, ali i travari. Na ovom mestu spajaju se ruže vetrova sa Karpata, Jadranskog mora i severnih ravnica, pa ne samo što osećate blagodet čistog vazduha, već istinski udišete lekovitost koja uklanja kašalj, čisti pluća i jača odbrambene snage organizma. Naročitu vrednost ovog mesta predstavlja endemska rtanjska ljubičica od koje se pravi čuveni rtanjski čaj. Uspeva samo u središnjem pojasu planine Rtanj, a bere se u avgustu, kada se ovde okupe skupljači bilja iz cele Evrope.

Na obronku Rtnja nalazi se crkva Lozica, iz sredine XIV veka. Značajno je pomenuti i manastir Lapušnju (1501.), kao i crkvu Svetog Ilije u samoj varošici.

Planina Rtanj

rtanjMonumentalno se izdiže iz Crnorečke doline i završava pravilnom piramidom na visini od 1566 metara. Ljubitelji prirode, avanturisti i planinari ne propuštaju priliku da izađu na vrh Rtnja, sa koga se kad je vedro vreme vide Dunav, Avala, Kopaonik, Stara planina, Vidin sa delom Bugarske. Planinarska udruženja organizuju svake godine dva tradicionalna uspona na Rtanj, Božićni i Vidovdanski.

Na jugoistočnoj strani planine raste rtanjski čaj, nadaleko čuven po svojoj lekovitosti, izuzetnoj aromi i ukusu. Bere se krajem jula i tokom avgusta, a sama berba je turistička atrakcija, koja okuplja brojne turiste. Zbog svoje lepote, netaknute prirode i retkih biljnih vrsta, Rtanj je pedesetih godina prošlog veka zaštićen od strane Zavoda za zaštitu prirode.

Bogovinska pećina

Zaštićeno prirodno dobro III kategorije. Svojom dužinom od preko 6 000 metara, dugo je bila najduža pećina u Srbiji. Od Boljevca je udaljena 12 km, od Paraćina 62 km, a od Beograda oko 220 km. Pristupačna je za motorna vozila.

Jedna je od najlepših pećina u Srbiji i jedan je od turističkih dragulja opštine Boljevac.Uređeno je 540 m staze koja je uzdignuta od rečnog korita i omogućava nesmetan pristup do najlepših dvorana pećine.

Manastir Krepičevac

crkva_krepicevacNalazi se severno od sela Jablanica, na 4 km udaljenosti, u živopisnom predelu Radovanjske reke. Građen je početkom 16.veka, u periodu kada su podizane skromne zadužbine na prostoru između Timoka i Morave. Tradicija tu gradnju vezuje za vlaškog vojvodu Radula.

Manastir Krepičevac ima zidani ikonostas sa nekoliko sačuvanih ikona: Hrist, Bogorodica, Sv. Jovan, Blagovesti. Krepičevac je ženski manastir.

Lovište Velika Brezovica

Prostire se na šumovitim padinama Južnog Kučaja, na nadmorskoj visini od 900 m. Lovački dom, sa 16 ležajeva nalazi se u predivnom ambijentu i izuzetnog komfora. Na teritoriji opštine Boljevac prostiru se 3 lovišta poverena „Timočkim šumama” i jednom Lovačkom udruženju „Boljevac”.

Lovišta su otvorenog tipa. Glavne gajene vrste divljači su: srna, evropski jelen, divlja svinja. Ova lovišta su dobro opremljena lovno – tehničkim objektima (visoke čeke, hranilišta, pojilišta).

Etno kuća Ilino

ilinoSagrađena je krajem XIX veka. Pripadala je porodici Savić do 1926. godine kada je prodata Opštini Ilinskoj. Rekonstruisana je u potpunosti i pretvorena u Zavičajnu kuću vajarke Ljubinke Savić – Grasi, septembra 2009. godine. Kuća je opremljena u tradicionalnom stilu predmetima domaće radinosti žitelja Ilina.

U sobi Ljubinke Savić – Grasi urađena je postavka o životu i stvaralaštvu ove umetnice, koja je živela i stvarala u Beogradu, ali je do kraja života ostala privržena svom zavičaju.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije