EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Bela Palanka
logo bela palanka
Adresa Krste Jocića 4,18310 Bela Palanka
Telefon +381/18/853080
Faks +381/18/853080
e-mail tobp@ptt.rs
web

Bela Palanka se nalazi u podnožju Suve i Stare Planine na 394 metara nadmorske visine. U rimsko doba predstavljala je vezu između Istoka i Zapada, na tzv.Vojnom putu – Via Militaris, sadašnjem Koridoru 10.

bela-palanka-opstina-konstituisanje-vlast-1339071787-171968Ovako pozicionirana vekovima se nalazi na mestu gde prolazi najkraća putna magistrala između Evrope i Bliskog istoka.

Tako su sadašnji ugostiteljstvo i turizam nastavili tradiciju putnih stanica iz starog veka i drumskih mehana iz srednjevekovnog perioda.

U okolini Bele Palanke možete posetiti:

Divljansko jezero

Divljansko jezero, mala planinska oaza dostupna svim ljubiteljima čiste prirode, kupačima i rekreativcima, nalazi se na samo 2 km od Bele palanke. Jezero je bogato ribom, pre svega šaranom i klenom. Pokraj samog jezera, nalazi se dečiji rekreativni centar, odmaralište sa igralištima koje pruža velike mogućnosti za sportsko-rekreativni turizam.

Pasarelo (Suva Planina)

pasareloPasarelo, vrh na 1.523 m.n.v., predstavlja najlepši deo Suve planine. Do njega vodi obeležena planinarska staza dužine 9 kilometra. Polazna tačka je stadion iznad manastira Sv. Dimitrija u Divljanu. Potrebno je 4 časa hoda da bi se došlo do ovog vrha.

Manastir Sveti Dimitrije i Zapis

Manastir se nalazi u blizini Divljanskog jezera i predstavlja pravoslavnu svetinju čije se osnivanje vezuje za IV vek i početke hrišćanstva na ovim prostorima. Nedaleko od Manastira nalazi se hrast star više od 1000 godina, savremenik mnogih burnih istorijskih događaja koji su se odigravali u ovim krajevima, i danas predstavlja pravu atrakciju za turiste i fotografe.

„Remisijana“

remisijanaArheološko nalazište centralni je prostor (forum) nekadašnjeg, antičkog grada Remesijana u Beloj Palanci. Ovaj drevni grad je pored ostalog misionsrki centar na Balkanu i rodno mesto čuvenog hrišćanskog teologa Nikite Remizijsnakog. Na samom lokalitetu nalazi se i dobro očuvan spomenik podignut 202. godine u čast rimskog imepatora Septimija Severa.

Kompleks „Vrelo“

Krečnjački sastav planiskih masiva Suve Planine i Svrljiških planina formirao je podzemne vodne rezevoare i tokove, iz kojih se javljaju poznata vrela u belopalanačkoj opštini od kojih je najpoznatije kraško vrelo u Beloj Palanci. Oko belopalanačkog vrela formiran je kompleks „Vrelo“ koji čini samo izvorište, tok Mokranjske reke i šetalište uz nju, kao i restoran, letnja pozornica i prelepa četinarska šuma.

„Dani igre“

dani_igreOvo je tradicionalni festival koji se održava svake godine prvog vikenda juna meseca u Beloj Palanci, a predfestivalski programi održavaju se nedelju dana pre festivala. Festival okuplja veliki broj baletskih grupa i studija iz cele Srbije i predstavlja svojevrsni miks turističko-kulturno-umetničke manifestacije.

„Dani banice“

Gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera sa etno elementima. Takmičenje se odvija u pripremanju pite („banice“ – lokalizam) na tradicionalan način karakterističan za jugoistočnu Srbiju. Aktivnost regionalnog karaktera na kojoj učestvuju pored opštine domaćina i ostale opštine.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije