EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Turistička organizacija Bačka Palanka
logo bačke palanke
Adresa Veselina Masleše 8,21400 Bačka Palanka
Telefon +381- 21- 60-41-336
Faks +381 21 753 734
e-mail koordinator@toobap.rs; direktor@toobap.rs
web www.toobap.rs

bačka palankaNa osnovu arheoloških nalaza i pisanih dokumenata dokazano je da su na ovim prostorima ljudi živeli neprekidno od praistorije do danas. Prva naselja se podižu u 11. veku, a naziv Palanka se pominje 1593. godine. Od 11 veka na ovim prostorima živeli su Ugari i Srbi (sto potvrdjuju slovenski srpski toponimi: Veliki i Mali Gajić, Golubnjak, Rajkovo, Ristićev put, Uroška bara itd).

Podaci su uzeti iz mađarskih izvora, koji istražuju borbe Arpadovaca ili Arpadovića u 11 veku, te se mogu smatrati pouzdanim. Krajem 16 veka ove prostore zauzimaju Turci, a Karlovačkim mirom 1699. godine ih definitivno napuštaju. Posle toga ovde se naseljava novo srpsko stanovništvo, te nemačko, slovačko i mađarsko. Do 1916. godine ovde postoje tri naselja: Stara, Nova i Nemačka Palanka. U geografskom pogledu reka Dunav spaja Opštinu sa Evropom i Crnim morem, a mreža puteva sa Novim Sadom, Somborom, Suboticom, Šidom i Hrvatskom (odnosno sa Ilokom i Vukovarom), što je svrstava u opštine koje imaju povoljan geografski položaj.

jezero tikvaraBačka Palanka je poznata po svojim izletištima: „Tikvara“, „Jegrička“, „Bager“, „Karađorđevo“ i specijalnim rezervatom prirode „Bagremara“. Najpoznatije bačkopalanačke plaže su: „Tikvara“, Gradska plaža, „Popovo“, „Mali liman“, „Bager“ i plaža „Florida“.

DvoracKulturna ponuda Bačke Palanke je veoma bogata,kao što su: Muzej grada, Dvorac Dunđerskih u Čelarevu, Muzej Sremska kuća u Neštinu, Biblioteku „Veljko Petrović“ i Kulturni centar u Bačkoj Palanci. Najpoznatija atrkcija u Bačkoj Palanci je svakako čuveni „Ginisov kotlić“.

Izletište šuma „BAGREMARA“ na 5. kilometru puta Bačka Palanka – Sombor, dobro izgrađenim kolskim putem, može se poći u bagremovu šumu, tzv. “ bagremaru“, koja posebne draži pruža izletniku, naročito u vreme cvetanja bagrema.

Veoma interesantno je izletište „Poloj“ – „Čipska šuma“ kod Čelareva, privlačno za izletnike, kako u rano proleće i jesen, tako i u vreme kupališne sezone.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije