EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • Znak pristupačnosti

Temelji naše civilizacije pocivaju na razmjeni ljudi, dobara i informacija.

Onemoguciti nekome samostalno i slobodno kretanje i komuniciranje znaci iskljuciti ga iz svih društvenih tokova. Nije potrebno elaborirati šta to u psihološkom i materijalnom pogledu znaci. Dovoljno je napomenuti da se kazne za najteža krivicna djela baziraju upravo na ogranicavanju slobode kretanja i slobode razmjene informacija.

Ako se izuzme kršenje zakona, onda drugi osnovni razlog ogranicenja potpunog konzumiranja elementarnih civilizacijskih prava velikog broja ljudi leži u umanjenju njihovih tjelesnih sposobnosti.

Medunarodni znak pristupnosti autora S. Kofoeda,cije su standardne dimenzije 10/10 cm, signalizuje da je osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima omogucen pristup u one objekte kojima je obilježen, kao i da su ti objekti prilagodeni njihovoj upotrebi.

Da bi bio dobro vidljiv, znak pristupnosti radi se tako da je simbol u odnosu na podlogu obojen kontrastno. Koriste se dvije varijante znaka, prva, kod koje je bijeli simbol na plavoj podlozi, i druga, sa crnim simbolom na bijeloj podlozi.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije