EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

WC-šolja

WC-šolje namijenjene osobama umanjenih tj el esni h sposobnosti nemaju propisane dimenzije niti oblik. Njemacki normativ DIN 18025 Teil 1, odreduje im jedino visinu sjedišta na 48 cm, premda se i ona mora prilagoditi tjelesnim karakteristikama svakog pojedinog hendikepiranog korisnika. Ukoliko WC-šolju upotrebljava nepokretno lice, poželjno je da, zbog mogucnosti boljeg pristupa invalidskim kolicima, bude izradena kao konzolna.

Prilikom prelaska iz invalidskih kolica na WC-šolju, osobe umanjenih tj el esni h sposobnosti upotrebljavaju tri razlicite tehnike. To rade tako da WC-šolji prilaze:

– bocno,

– ukoso sprijeda i

– sprijeda.

Oprema oko WC-šolje (držac toaletnog papira, rukohvati…) mora biti ergonomski oblikovana i postavljena tako da se može lako dohvatiti, i da omogucava lako korištenje, kako hendikepiranom licu u invalidskim kolicima, tako i zdravim clanovima domacinstva. Osim svega navedenog, poželjno je da je umivaonik postavljen bocno u odnosu na WC-šolju i da je lako dohvatljiv. Razmak izmedu njih trebalo bi da minimalno iznosi 95 cm, što omogucava lak pristup svakom od njih i ostavlja dovoljno prostora za eventualnu ispomoc hendikepiranom korisniku od strane trecih lica.

 

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije