EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

Tuš i kada

Tuš i kada služe održavanju higijene cijelog tijela.

Zbog njihovih globalnih karakteristika, odredene kategorije osoba umanjenih tjelesnih sposobnosti, bez obzira na sva pomagala, nisu u stanju da ih upotrebljavaju bez pomoci trecih lica. Ipak, uz pridržavanje odredenih pravila prilikom njihovog projektovanja i opremanja, moguce je krug onih koji se njima samostalno koriste osjetno proširiti.

U gornjem smislu, veoma znacajna je mogucnost odabira upotrebe tuša ili kade. To, zapravo, znaci da porodice, koje u svom sastavu imaju i hendikepirano lice u sanitarnim prostorijama treba da imaju oba pomenuta sanitarna uredaja.

Kadu bi prevashodno koristili zdravi clanovi porodicnog domacinstva, a tuš hendikepirano lice, premda takva podjela nije cvrsto fiksirana. Naime, kada se može upotrebljavati i kao terapeutsko sredstvo (tople kupke, hidromasaža, banjanje, itd.), što je za ove druge od izuzetnog znacaja. S druge strane, nema razloga da, ukoliko to žele, zdravi clanovi domacinstva ne koriste tuš.

Kade, pogodne za upotrebu od strane raznih kategorija hendikepiranih lica trebalo bi da budu minimalno dugacke 170 cm. Svojoj ulozi mogu odgovoriti i u standardnoj izradi, ali svakako su bolje kao anatomski oblikovane. Da bi se mogle lakše koristiti, treba ih opremiti pomocnim sjedištima i rukohvatima. Sjedište može biti izvedeno kao preklopno, pricvršceno na zid ili kao pomicno, koje se stavlja u kadu..

Slavina u kadi obavezno treba da bude jednorucna i treba je smještati u prvoj trecini kade, na visini od cca. 75 cm. Nepokretne osobe morale bi je lagano dohvatiti, bilo iz kolica van kade, bilo dok leže u njoj.

Rucica za tuširanje mora biti pricvršcena za zidnu vodilicu i mora biti jednostavna za rukovanje. Ukoliko je koriste osobe koje imaju ogranicenja u motorici ili spasticne probleme, poželjno je da bude konicnog oblika.

Ako nisu u mogucnosti da samostalno koriste kadu, hendikepirana lica u invalidskim kolicima u stanju su da bez pomoci trecih lica upotrebljavaju tuš. Da bi im to bilo omoguceno, ovaj sanitarni uredaj mora biti specijalno izveden i opremljen. Najprije, ne smije biti uraden u vidu klasicne tuš-kade ili tuš-kabine. Umjesto toga, on mora biti izveden 1 do 1,5 cm ispod nivoa ostatka poda sanitarne prostorije, sa kojim mora biti povezan jednim redom, bilo posebno dizajniranih, bilo standardnih, blago ukošenih keramickih plocica. Slivnik mu mora biti specijalno oblikovan, tako da sprijeci eventualno moguce zapinjanje ili upadanje i zaglavljivanje štapova, štaka ili prednjih tockova kolica.

Slavina u tušu obavezno bi trebalo da bude jednorucna i trebalo bi je smještati na visini od cca. 100 cm. Rucica za tuširanje mora biti pricvršcena za zidnu vodilicu i jednostavna za rukovanje. Ukoliko je koriste osobe koje imaju ogranicenja u motorici ili spasticne probleme, poželjno je da je konicnog oblika. Raspored i visina montiranja rukohvata i sjedišta mora biti prilagodena individulanoj tjelesnoj ergonomiji korisnika i mora mu omoguciti udobnu i sigurnu upotrebu tuša.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije