EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

Sanitarne prostorije i sanitarije

Sanitarne prostorije i sanitarni uredaji, sa stanovišta osoba sa umanjenim tjelenim sposobnostima, imaju posebnu važnost. Održavanje licne higijene intimna je stvar svakog pojedinca i on nastoji, dokle god je moguce, da to samostalno obavlja. Posljednja aktivnost, koje se neko hendikepirano lice odrice nisu sitni kucni poslovi ili spremanje hrane, nego upravo održavanje licne higijene. Stoga se projektovanju sanitarnih prostorija i dizajniranju sanitarnih uredaja mora posvetiti posebna pažnja.

Sanitarne prostorije u stanu moraju biti dispozicionirane tako da im je pristup invalidskim kolicima lagan. Njihova vrata moraju imati svijetlu širinu od minimalno 90 cm, moraju se otvarati prema vani, a uz to, s obje strane, moraju imati obezbijeden prostor za manipulisanje, velicine 150 cm X 150 cm.

Na dimenzije sanitarnih prostorija utice i zahtjev da pojedini sanitarni uredaji, da bi im se moglo pristupiti invalidskim kolicima i koristiti ih, moraju oko sebe imati manipulativne površine, cije velicine normativ DIN 18025 Teil 1 definiše na sljedeci nacin:

– ispred umivaonika 150 cm X 150 cm

– ispred tuša  150 cm X 150 cm

– ispred kade  150 cm X dužina kade (min. 150 cm)

– ispred WC-a 150 cm X 150 cm

– s jedne bocne strane   WC-a 95 cm

– od WC-a do bocnog zida  30 cm

 

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije