EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

Sa cime je potrebno upoznati arhitekte

Da bi se opisano stanje izmijenilo, neophodno je upoznati arhitekte sa pojmom umanjena tjelesna sposobnost, kao i sa time šta u stvarnom životu to znaci. Takodje je neophodno uputiti ih u kategorizaciju osoba sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, kao i u to šta u arhitektonskom smislu svaka kategorija pojedinacno zahtijeva. Ovo je moguce ostvariti pokretanjem jedne šire društvene akcije ili, što je sasvim sigurno mnogo bolje, u okviru redovne edukacije na odgovarajucoj visokoškolskoj ustanovi (Arhitektonski fakultet). Potom je, definisanjem odgovarajuce zakonske regulative, potrebno obezbijediti ugradjivanje stecenih znanja u projekte, bilo da je rijec o projektima izgradnje novih ili adaptacije postojecih objekata.

Najvjerovatnije je da ce se u realizovanju ovih namjera javiti odredeni otpori, koji ce svoje opravdanje tražiti u ekonomskoj dimenziji problema. Da bi se eventualnim zagovornicima takvog pristupa ukazalo na to u kojoj mjeri griješe, potrebno je ukazati na rezultate istraživanja do kojih su došli u SAD, zemlji koja se problematikom osoba sa umanjenim tjelesnim sposobnostima vrlo intenzivno bavi još od sredine pedesetih godina. Na osnovu proucavanja investiciono-projektne dokumentacije za tri reprezentativna uzorka, a oni su bili kulturni centar, gradska kuca i hotel, ustanovljeno je da bi dodatni troškovi, u slucaju ako bi oni bili gradeni bez arhitektonskih barijera, a u odnosu na uobicajeni nacin gradnje, bili veci za manje od 0,1% od cjelokupne vrijednosti investicije.

Svakoj društvenoj zajednici, pa tako i našoj, isplativo je da dodatno uloži ovako mali procenat (promil!) od ukupne investicione vrijednosti neke (svake!) gradnje, da bi dobila objekte znatno veceg kvalitativnog nivoa, objekte koje mogu koristiti svi clanovi te zajednice. A koliki pozitivni efekat ta mala dodatna ulaganja imaju na moralnu i pravnu stranu problema nije uopšte potrebno naglašavati.

 

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije