EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

Parkiranje putničkih automobila, ciji putnici su nepokretne osobe, u javnim objektima

Mjesta za parkiranje putničkih automobila, koji prevoze nepokretne osobe, treba da se predvide i u zatvorenim objektima za javno parkiranje, odnosno javnim garažama, ali i svim drugim javnim objektima koji posjeduju vlastite garažne kapacitete, poput robnih kuca, raznih vrsta sportskih objekata, velikih upravno-poslovnih i administrativnih zgrada, hotela, saobracajnih objekata (aerodroma, željeznickih stanica, luka…), itd. Broj ovakvih mjesta trebalo bi da iznosi 3% od ukupnog broja mjesta za parkiranje u doticnom objektu, plus jedno.

Prilikom smještanja širih mjesta za parkiranje u navedene objekte, uštede o kojima je bilo rijeci u prethodnom poglavlju, od slucaja do slucaja nije, odnosno jeste moguce postici. To je zbog toga što javne garaže imaju konstruktivni sklop projektovan na osnovu rastera, koji je dobijen umnožavanjem odredenog broja širina normalnog mjesta za parkiranje.

Kako se, kao osnova za odredivanje velicine konstruktivnog rastera javnih garaža, najcešce uzimaju 3 uobicajena mjesta za parkiranje, to se od njih mogu napraviti samo 2 šira koja bi služila automobilima sa nepokretnim putnicima.

U ovom slucaju, mogucnost postizanja bilo kakve uštede na površini za parkiranje ne postoji.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije