EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

Mogućnosti i načini pristupa vozilima javnog saobraćaja osobama umanjenih tjelesnih sposobnosti

U razvijenim zemljama svijeta sugradjane umanjenih tjelesnih sposobnosti društvo tretira kao u svemu ravnopravne. Na sve moguce nacine nastoje da prevazidu probleme ogranicenja njihovog mobiliteta, nastoji da ih ucine u najvecoj mogucoj mjeri nezavisnim od pomoci trecih lica i tako umanje psihicke posljedice koje trpe. Jedno od veoma važnih pitanja, koje se u tom smislu postavlja, vezano je za mogucnost korištenja sredstava javnog prevoza od strane tjelesno hendikepiranih osoba.

Ovom problemu puna pažnja posvecuje se vec dvadesetak godina. Svojevremeno su u Njemackoj bila uradena istraživanja koja su dala odredene rezultate.

Izmedu ostalog, utvrdeno je kakav bi bio idealan nacin pristupa invalidskim kolicima vozilima javnog prevoza.

Oni su išli za tim da se osobama umanjenih tjelesnih sposobnosti vezanim za invalidska kolica, razlicitim tehnikama omoguci potpuno samostalno ulaženje u vozila javnog prevoza.

Prikazana je podizna platforma, postavljena na proizvoljnom mjestu na vozilu.

Prevagu na tržištu odnijela su rješenja u vidu manjih vozila sa razlicitim podiznim platformama u podrucju vrata.

Od kolike je važnosti putnicki automobil osobama umanjenih tjelesnih sposobnosti najbolje govori podatak da se u nekim zemljama visokog standarda dodjeljuje nepokretnim osobama kao ortopedsko pomagalo.

Korištenje putnickih automobila od strane nepokretnih osoba i, uopšte osoba sa izraženijim umanjenjem tjelesnih sposobnosti, povezano je u Bosni i Hercegovini sa nizom poteškoca, od kojih je najizraženije predubjedenje da lica umanjenih tjelesnih sposobnosti ne mogu biti dobri vozaci, zatim nepostojanje autoškola opremljenih odgovarajucim sredstvima za obuku takvih lica, potreba adaptacije putnickih automobila u slucaju njihovog korištenja od strane odredenih kategorija osoba sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, nepostojanje odgovarajucih, širih mjesta za zaustavljanje i parkiranje na otvorenim površinama i u zatvorenim objektima, uzurpiranje ovakvih mjesta, kada i postoje, od strane zdravih vozaca, nedostatak zakonske regulative koja bi ovu pojavu sankcionisala i drugi.

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije