EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish
  • PRISTUPAČNOST KROZ PRIMERE

Liftovi

Sredstva vertikalnog mehanizovanog transporta, koja služe prevozu ljudi, su pokretne stepenice (eskalatori) i liftovi. Zbog svojih umanjenih tjelesnih sposobnosti, zbog odredenih tehnickokonstruktivnih osobina ortopedskih pomagala kojima se služe, kao i zbog vlastite bezbjednosti, nepokretne i teško pokretne osobe, u svrhu kretanja u vertikalnom smislu, koriste samo liftove.

Da bi osobe u invalidskim kolicima mogle uci u liftove i samostalno ih koristiti, vanjska vrata lifta ne bi smjela biti uža od 90 cm, niti bi unutrašnje tlocrtne mjere lifta smjele biti manje od 110 cm X 140 cm.

U ovom slucaju unutrašnja vrata lifta moraju raditi kao automatska i ustranu posmicna. Ukoliko se predvida da osobe u invalidskim kolicima u lift ulaze u pratnji ili zajedno sa trecim licima, tada lift mora imati znacajno vece dimenzije, a minimalno 110 cm X 170 cm.

Da bi se olakšala manipulacija invalidskim kolicima u liftu, bilo bi poželjno da se na njegove zidove postave rukohvati na visini od 100 cm. Takode bi bilo dobro da se, za ostale kategorije lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, u liftu postavi i jedno preklopno sjedište.

Komandna tabla lifta treba da bude postavljena tako, da je njeno najviše dugme maksimalno 120 cm udaljeno od poda lifta. Bilo bi bolje da se ove table, umjesto vertikalnih, rade kao horizontalne. Radi omogucavanja komotnog ulaska i izlaska iz lifta, ispred njegovih vrata neophodno je obezbijediti slobodan prostor minimalne dubine 150 cm.

Da bi osobe u invalidskim kolicima mogle bezbjedno koristiti lift, osim navedenog, trebalo bi i:

–      da lift bude opremljen automatskim posmicnim, vanjskim i unutrašnjim vratima,

–      da, ukoliko vanjska vrata nisu automatska, sila potrebna za njihovo otvaranje ne prelazi velicinu od 24,5 N, da posjeduju zastakljene površine, i da se ne otvaraju ka unutrašnjosti lifta,

–      da se lift zaustavlja tacno u nivou odgovarajuce etaže, odnosno da ta razlika, za liftove sa minimalnim dimenzijama kabine, ne bude veca od ±0,5 cm, a za liftove sa vecim kabinama od ±2,0 cm,

–      da procjep izmedu poda lifta i poda etaže ne bude veci od 1 cm, kako ne bi dolazilo do zaglavljivanja (izuzetno opasnog!) prednjih tockova invalidskih kolica u njemu,

–      da se lift redovno i uredno održava.

 

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije