EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pogledajte najlakši materijal na svetu

Trebalo je osam godina i preko milion pauka sa Madagaskara da se stvori umetničko delo „sa bajkovitim sastojkom” od najlakšeg i najjačeg materijala na svetu – svilene paučine.

Tekstilni umetnik iz Britanije Sajmon Pirs i američki dizajner Nikolas Godli stvorili su zapanjujući zlatni ogrtač od svilene paučine, tkanine koja nije tkana preko jednog veka.

Pirs je otkrio ovaj način svilenog tkanja pre 20 godina dok je živeo na Madagaskaru. Pronašao je ilustracije razbojâ iz 18. i 19. veka za dobijanje svile od paukâ koji proizvode izvanredne zlatne niti samo u toku jednog godišnjeg doba.

Kada je upoznao Godlija koji je takođe došao poslom na Madagaskar, Pirs je odlučio da ponovo stvori legendarnu tkaninu. „Ideja je bila skoro bajkovita: stvoriti nešto neobično od nečeg tako običnog kao što je paukova mreža”, kaže Pirs.

Materijal je savršen jer je skoro bez težine, a jači je od kevlara. Zbog složenog procesa i skupe izrade, međutim, on neće biti masovno proizvođen.

U bogato izvezenom ogrtaču od četiri metra prirodne zlatne boje nalazi se 1,5 kilogram svile dobijene od oko milion pauka. On je do 5. juna izložen u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta.

Pirs i Godli su naglasili da su pauci, toliko veliki da prekriju dlan, samo „pozajmljeni” iz šume i vraćeni u stanište posle jednog dana.
„Oni su blago otrovni”, kaže Pirs, ali Godli pokazuje poveliki ožiljak na vratu. „Imaju snažan ujed”.

Udruženje za zaštitu životinja, PETA, odmah je diglo glas zbog načina na koji je materijal dobijen.

© 2005 David Monniaux/Wikimedia Commons

Prema pisanju „Gardijana”, svila se izvlači tako što je pauk pričvršćen za parče drveta, sa aparaturom koja mu je prikačena za abdomen (gde se nalaze paučinaste žlezde).

U svakom trenutku odjednom su angažovane 24 ženke (samo ženke proizvode svilu).

„Korišćenje svile koju pauci inače koriste da hvataju insekte kako bi se prehranili je bizarno, nehumano i narušava ravnotežu okoline”, kazala je Nikol Dio, portparolka Pete.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije