EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako da odaberete idealnu destinaciju za putovanje

Želite da idete na putovanje, ali niste još izabrali destinaciju? Ili ste na korak od konačne odluke, ali niste potpuno sigurni da baš to mesto želite da posetite?

Pratite sledećih pet koraka i nećete doneti pogrešnu odluku.

KOLIKO NOVCA IMATE?
Odlučujući faktor u izboru vaše destinacije jeste vaša trenutna finansijska situacija. Dakle, dobro razmislite koliko novca možete i spremni ste da odvojite za svoje putovanje. Imajte na umu na šta sve može da vam ode novac, mimo prevoza, smeštaja i hrane (na primer, na kupovinu i izlete na koje biste možda želeli da odete kada ste već tamo).

KADA BISTE PUTOVALI?
Ukoliko ste zaposleni ili imate neke druge obaveze morate da vodite računa o vremenu koje imate na raspolaganju za putovanje. Naime, cena smeštaja i prevoza u većini slučajeva zavisi od sezone. Tako je, na primer, na more jeftinije ići van sezone, u predsezoni (maj, jun) i na kraju sezone (septembar pa i oktobar). S druge strane, leti je mnogo povoljnije ići u planinske predele, mada, tada možete da zaboravite na skijanje.

Tek kada imate vremenski okvir i okvirnu svotu novca kojom raspolažete, možete da počnete sa onim zanimljivijim delom planiranja.

ŠTA OČEKUJETE OD PUTOVANJA?
Prvo pitanje koje treba sebi da postavite je: „Šta želim da postignem ovim putovanjem?“. Zapamtite prvi odgovor koji vam padne na pamet. Odgovori mogu biti razni, na primer, da: se odmorim, zabavim, družim sa prijateljima/porodicom, uživam u pejzažu/arhitekturi, zadovoljim svoj avanturistički duh, proširim svoje kulturne vidike, naučim/usavršim neki strani jezik…

Sada kada imate jasan cilj svog putovanja, zamislite sebe u trenutku u kojem je on potpuno ostvaren.

ZAMISLITE SEBE U IDEALNOM TRENUTKU ODMORA
Na primer, želite da se odmorite i u trenutku u kojem ste se zamislili sedite u ležaljci na plaži sa sladoledom u ruci ili pijuckate kafu na terasi neke kolibice na proplanku gledajući izlazak sunca. Onda birajte destinaciju vodeći se ovom slikom. Svakako, nije uvek lako upotpunosti ostvariti svoju viziju, ali možete da pokušate u okviru realnih mogućnosti.

ŠTA ŽELE VAŠI SAPUTNICI? 
Lako je izabrati destinaciju za sebe, ali da li će se ona svideti osobama koje putuju sa vama? Kako biste izbegli smenu sa pozicije „organizatora putovanja“ u društvu sa kojim putujete, potrebno je da obratite pažnju i na njihova interesovanja. Dakle, njihova vizija savršenog putovanja treba da bude uzeta u obzir. Vrlo je verovatno da ćete napraviti neki kompromis i tako doći do najbolje destinacije.

USKLADITE ŽELJE I MOGUĆNOSTI 
Kada imate na umu sve informacije do kojih ste došli, pretražite destinacije i nađite one aranžmane koje su u skladu sa vašim mogućnostima i željama. Kada suzite izbor, dodatnu pažnju obratite na klimatske uslove u periodu kada biste išli, kao i na iskustva drugih turista.

Osim toga, kako biste se unapred pripremili na to šta vas čeka, možete da istražite odabranu destinaciju pomoću besplatnih Guglovih servisa (Google Maps i Google Earth).

Izvor: Smedia.rs (Putovanja info) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije