EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Životinje empatične prema ljudima

Da li ste ikada pomislili da vaši ljubimci, pas ili mačka, primećuju vaše raspoloženje i saosećaju sa vama?

alubavin / Flickr.com

“Što više znamo o emocijama životinja, biće nam lakše da razumemo sopstvena osećanja”, tvrdi Jak Panksep, profesor veterine i komparativne anatomije, farmacije i psihologije na Državnom univerzitetu u Vašingtonu.

Ideja da životinje imaju sposobnost empatije nije novost, ali je i dalje nedovoljno istražena oblast koja izaziva brojne kontroverze.

U nedavnom istraživanju Univerziteta u Čikagu otkrivena je empatija kod glodara. Tokom eksperimenta, pacovi su oslobađali svoje zarobljene “prijatelje” iz kaveza. Oni nisu bili trenirani kako da otvaraju kavez, a jednom kada su shvatili, u spasavanju ih nije sprečilo ni iskušavanje čokoladom. 

Studije se takođe bave i istraživanjem na koji način emocije životinja utiču na njihovo pamćenje, učenje i ponašanje.

Članak u časopisu New Scientist raspravljao je o tome da li delfini, kao veoma inteligentni sisari, razumeju koncept smrtnosti. Autor teksta je primetio da se društvene životinje, poput gorila i slonova ponašaju slično ljudima kada neko iz čopora ugine.

Ista sposobnost je pronađena i kod delfina, koji uz kitove imaju posebne neurone koji su kod ljudi povezani sa empatijom i intuicijom. Naučnici su često posmatrali delfine u divljini koji spasavaju povređene ili one koji umiru. Jednom prilikom su zapazili majku koja je pokušavala da oživi svoje mladunče tako što ga je podsticala da diše izbacujući ga na površinu.

Ova istraživanja su podjednako važna i za ljude koliko i za životinje. Dr Panksep veruje da će ta saznanja dovesti do boljeg razumevanja naših emocija, što će nas učiniti boljim ljudima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije