EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Žene će biti doživotno plodne?

Žene bi možda mogle imati dete i u kasnijem periodu života, jer postoji verovatnoća da imaju neograničen broj jajnih ćelija. Iz matičnih ćelija jajnika bi se mogle ponovo kreirati jajne ćelije u laboratoriji, tvrde američki naučnici.

Do sada se verovalo da žene imaju određen broj jajnih ćelija, koji se vremenom smanjuje, a da se poslednja jajna ćelija oformi kada žena uđe u period menopauze.

Naučni tim, na čelu sa dr Džonatan Tili iz Opšte bolnice u Masačusetsu, ustanovilo je da matične ćelije jajnika sadrže jedinstven protein pod imenom DDX4 koji je kasnije potpomognut laboratorijskim uslovima kreirao novu jajnu ćeliju.

„Otkriće će nam pomoći kod problema neplodnosti žena, a i kod bolesti jajnika. Mislim da čak i vodi do mogućnosti da imamo beskonačan broj jajnih ćelija“, rekao je Tily, a prenosi britanski portal Telegraf.

Ukoliko se istraživanje i rezultati ponovo i potvrde, i ustanovi da je ženska reproduktivnost obnovljiva, to će biti jedno od najevećih otkrića u reproduktivnoj biologiji.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije