EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zdravlje u narandžastom povrću

Šargarepa je svakako jedno od najzdravijih vrsta povrća, i verovatno se svi sećamo da su nas, dok smo bili mali, jurili i govorili kako je zdrava za naše oči. Sve priče iz naroda su kasnije potkovane i naučnim činjenicama.

Šargarepa je zapravo povrće koje sadrži najveću količinu vitamina A u svežem obliku. Sadrži čak 6 puta više Vitamina A nego što je to dnevno našem organizmu potrebno.

Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima

U jednoj porciji sveže šargarepe za odraslu osobu, tj u oko 120g nalazi se čak preko 600% dnevno potrebne doze za organizam kada je u pitanju vitamin A. Šargarepa sadrži i vitamin K, vitamin C, vitamine B1, B2, B3, B6 i B9, dijetarna vlakna, kalijum, mangan i magnezijum, fosfor i moliblen, dok u jednoj porciji sadrži samo oko 50 kalorija što ga čini obaveznim povrćem u svim dijetetskim režimima ishrane.

Šargarepa kao odličan antioksidans

S obzirom da šargarepu u najvećoj meri čine vitamini ona je snažan antioksidans. Vitamin C i beta karoten koji je jedna od glavnih sastojaka uz druge fitokiseline i lutein u velikom meri štite naš organizam i usporavaju rast malignih ćelija. Istraživanja su pokazala da se broj pacijenata sa glaukomom oka znatno smanjio kod osoba koje su konzumirale šargarepu, najmanje dva puta nedeljno, za razliku od osoba koje nisu unosile ovo povrće.

Narandžasta boja štiti naše srce

Šargarepa sadrži poliacetilene, supstance koje nastaju usled metabolizma nekih masnih kiselina. Ove supstance imaju izrazito protiv-zapaljensko dejstvo i sprečavaju crvena krvna zrnca da se talože i slepljuju jedno za drugo. Uz ostale elemente šargarepa je jedna od najuticajnijih namirnica u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja.

Šargarepa stimuliše rad creva i prevenira rak debelog creva

Jedna od najbitnijih supstanci koju šargarepa sadrži je felkarinol. Felkarinol je glavni aktivni poliacetilen u šargarepi i uz ostale sastojke i beta karoten i nutritivnih vlakana stvara odličnu stimulaciju digestivnog trakta. Isto tako prevenira rak debelog creva ali i bilo kog drugog malignog procesa u organizmu zbog visokog sadržaja antioksidantnih materija.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije