EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zdravlje se krije u kori voća i povrća

Pre nego što uzmete nož da očistite crni luk, razmislite o tome šta se sve nalazi u njegovoj smeđoj kori pa nastavite dalje. Naime, grupa španskih i britanskih naučnika testirala je supstance iz svakog dela luka, uključujući koru, spoljne slojeve, koren i stabljiku. Dakle, sve ono što smatramo otpadom.

Njihov zaključak je da smeđa kora crnog luka sadrži mnogo vlakana, pre svega netopiva vlakna i flavonoide, koji imaju pozitivna medicinska svojstva. Isto to našli su i u dva spoljna sloja glavice crnog luka.

Jedna od učesnica istraživanja Vanesa Benitez tvrdi da konzumacija tih vlakana smanjuje rizik od bolesti krvotoka, želudačno-probavnih smetnji i dijabetesa tipa 2. Osim toga, ta vlakna pomažu u sprečavanju bolesti srca, a štite i od kancera.

Pomenuti delovi luka su izvor fruktana i sumpornih mešavina. Fruktani su probiotici koji štite zdravlje tako što selektivno stimulišu rast dobrih bakterija u crevima, a sumporni spojevi smanjuju nakupljanje trombocita i tako poboljšavaju krvotok.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije