EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zašto kupus treba jesti češće

Zeleno povrće, jedno od najrasprostranjenijih u svetu a opet jako ukusno i korisno jeste kupus.

Kupus pripada porodici Brassica biljaka, tankih zelenih hrskavih listova, porodici biljka kojoj propadaju i kelj ali i brokoli koji su puni vitamina C. Kupus sadrži i glikosinolate koji u velikoj meri, po najnovijim istraživanjima, smanjuju rizik od nastanka malignih tumora.

Kupus je biljka koju svugde možete kupiti i pripremiti jako lako, a evo par razloga i zašto je dobro unositi ga u organizam svakodnevno. U oko 150g kuvanog kupusa nalazi se oko 90% dnevnih potreba vitamina K, 50% vitamina C, oko 10% dnevnih potreba za dijetarnim vlaknima, vitaminom B1, B2, B6, omega 3 masnim kiselinama.

Kupus sadrži mangan, nešto manju količinu kalijuma i kalcijuma, vitamina A, triptofana, magnezijuma, a samo 33 kalorije u porciji od 150g kuvanog kupusa. Sve materije koje kupus sadrži ga čine nezamenjivom namirnicom u dijetetskim režimima ishrane. Vlaknaste materije koje kupus sadrži potpomažu varenje, ali nakon kratkog kuvanja u vreloj vodi. Kuvan kupus isto tako lakše i efikasnije snižava nivo holesterola u krvi.

Istraživanja su pokazala da različite vrste kupusa sadrže različite količine hranjivih i korisnih materija poput omega 3 masnih kiselina, riboflavina i fito nutrijenata, tako da je najbolje da u svoj jelovnik ubrojite više vrsta kupusa. Bilo koja vrsta kupusa je vrlo bogata materijama koje imaju izuzetno antioksidantno dejstvo , ali i protivupalno dejstvo, smanjuju rizik od malignih oboljenja.

Kupus se u mnogim istraživanjima pokazao kao odličan antioksidans.

Jetra je organ koji koristi holesterol u produkciji žuči koja pospešuje proces varenja ali kada jedemo jaku i masnu hranu ovaj proces biva usporen.

Ono što se dešava kada jedemo kupus jeste to da se nutritivna vlakna kupusa vezuju za masti i oslobađaju jetru procesa snižavanja holesterola. Na ovaj način se vrednost ukupnog holesterola u krvi smanjuje.

 

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije