EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Vitaminima do boljeg pamćenja

Starije osobe sa povećanim sadržajem odredjenih vitamina (B, C, D i E) i „omega 3″ masnih kiselina u krvi imaju bolje mentalne sposobnosti i pamćenje od onih koje kozumiraju namirnice manje dijetetske vrednosti, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u naučnom časopisu „Neurologija“ (Neurology).

Istraživanje je pokazalo i da su osobe, čiji je način ishrane bio bogat trans masnim kiselinama, koje se nalaze u većoj količini i u mlečnim i prženim proizvodima, zabeležile lošije rezultate na saznajnim testovima, a i veličina njihovog mozga je bila manja, prenela je agencija AFP.

Naučnici su došli do tih rezultata obavivši istraživanje na 104 osobe starosti u proseku 87 godina koje su globalno imale zdrav način ishrane, ali njih sedam odsto imalo je nedostatak vitamina B12, a 25 odsto vitamina D.

Tokom istraživanja su korišćeni biomarkeri za ispitivanje hranljivih sastojaka u krvi, a na nekim učesnicima je obavljeno i snimanje mozga (magnetna rezonanca) da bi se izmerio njegov obim.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije