EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Vežbe koje treba da izbegavate ako želite da smršate

Mislite da su sve vežbe dobre? Pa i jesu, ali nije svaka vežba ista niti svaka ima iste rezultate. Neke vežbe su bolje za mršavljenje, a neke bolje za „nabijanje“ mišićne mase (pa samim time i veće kilaže) – a u ovu poslednju grupu spadaju neke vežbe u teretani. Pogledajte koje su to vežbe koje treba da preskočite, ako vam je cilj da izgubite kilograme, a ne da nabijete mišićnu masu.

Ako želite smanjiti brojku na vagi, vi možete vežbati sa tegovima (to je čak i korisno u kombinaciji sa aerobikom), međutim vodite računa o tome da vežbate s manjom kilažom tegova i više naglaska stavite na kardio vežbe.

Pre nego spomenemo same vežbe, treba napomenuti da nema ničeg lošeg u ovim vežbama i da će one dugoročno takođe pomoći da smršate. Međutim, činjenica je da će, pogotovu ako imate da izgubite malo više kilograma i masnog tkiva, izgradnja mišićne mase u početku „pogurati“ masno tkivo – pa ćete izgledati još širi nego inače (zato se mnogo žena žali da su se više „ugojile“ vežbajući).

Ali, isto tako važna je činjenica da će sa vremenom i upornošću upravo ta mišićna masa podstaći vaš metabolizam da ubrza rad, pa ćete tada brže i kvalitetnije početi da gubite masno tkivo i počeće da se naziru čisti mišići.

Dakle, samo se radi o izboru šta vi želite. Ako želite da brže vidite rezultate onda izbegavajte ove vežbe, i s druge strane – ako imate vremena i volje i ove vežbe mogu biti veoma korisne za gubitak kilograma.

Nastavite da radite čučnjeve – ali bez teških tegova

Svi hvale čučnjeve kao jednu od najboljih i najefikasnijih vežbi, i oni to zaista jesu. Ali, kada pokušavate izgubiti kilograme, onda vam nisu potrebni teški tegovi. Čučnjevi su složena vežba, što znači da radi više mišića, i nije vam potrebna veća dodatna težina, posebno ako želite što brže izgubiti kilažu, a ne da dobijate na mišićnoj masi.

Zaboravite na savijanje u stranu

Ovo je vežba koju većina nas radi u cilju postizanja što tanjeg struka, međutim njom biste mogli izazvati potpuni kontraefekt. Kao i kod trbušnjaka – samo njima ne možete skinuti masne naslage s stomaka. To je moguće samo odgovarajućom ishranom, kardio vežbanjem i kompletnim jačanjem muskulature kako bi se ubrzao metabolizam. Vežba savijanja u struku u stranu samo će ojačati i učiniti mišićavom bočnu stranu trupa, od čega ćete biti samo širi, struk definitivno neće biti tanji. Gledano spreda izgledaćete šire.

Preskočite benč s klupe

Još jedna vežba koju biste trebali izbegavati je potisak s klupe. Vežba se izvodi

ležeći na klupi podižući i spuštajući šipku s tegovima, pod uglom od 90 stepeni u odnosu na telo. U stvari, sve vežbe kojima se bodi bilderi bave (a ova vežba je osnova) obično nisu dobra ideja za što brži gubitak kilograma, posebno ako se rade s velikom težinom. I iako izgradnja mišića može pomoći sagorevanje masnoća, postoje i puno bolje vežbe za gubitak kilograma. Ako želite ojačati grudne mišiće odlučite se za sklekove.

Izbegavajte mrtvo dizanje

Ovu vežbu verovatno ne radite, osim ako niste profesionalna sportiskinja, ali svejedno ćemo je spomenuti. Podizanje šipke s tegovima sa zemlje jedna je od najboljih vežbi za sveukupnu izgradnju mišića nogu i donjeg dela leđa – međutim s ovom vežbom ćete na tim delovima razviti mišiće i ojačati se, a to vam ne pomaže ako vam je cilj što brže smršate.

Odustanite od zgibova

Zgibovi zvuče pomalo ekstremno, pa ipak ih najviše vidimo u filmovima o vojnim pripremnim kampovima. Zgibovi su vežbe u kojima podižete svoje telo, tj. sopstvenu težinu i to su najbolje vežbe snage koje utiču na gornji deo tela i mišićnu masu, i upravo je to problem jer ćete više graditi mišićnu masu, a manje gubiti masno tkivo, barem u početku.

Kao što smo spomenuli pre, sve ove vežbe nisu loše za vas, to samo nisu vežbe na koje bi trebalo da se fokusirate ako vam je cilj što brži gubitak kilograma. Umesto njih koristite kombinaciju kardio vežbi i vežbi težinom jela, lakšim tegovima (do 2 kg) i gumenim trakama – manja težina i više ponavljanja – tako ćete tonirati mišiće, a nećete nabijati mišićnu masu.

Izvor:vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije