EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Uz kućnog ljubimca bićete zdraviji

Vlasnici kućnih ljubimaca su boljeg zdravstvenog stanja i srećniji su od ljudi koji nemaju ljubimce, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Guliver/Getty images

Grupa psihologa s univerziteta u Sent Luisu i Majamiju zaključila je da ljubimci imaju veoma važnu socijalnu ulogu, da mogu da omoguće vlasnicima stvaranje većeg samopoštovanja i bolje zdravstveno stanje, preneli su francuski mediji.

Fizički aspekt pozitivnog uticaja ljubimaca obuhvata igranje sa njima, kao i trčanje, šetanje… čime se održava određena fizička aktivnost koja može čak i da spreči pojavu gojaznosti.

Istraživanje je obavljeno u tri faze – tokom prve su učesnici, njih 217, popunjavali upitnike kako bi bili procenjeni elementi po kojima se razlikuju vlasnici kućnih ljubimaca od onih koji to nisu.

Tokom druge je ispitivano 56 vlasnika pasa za koje je utvrđeno da podstiču samopouzdanje, pripadnost i da daju smisao postojanju. U trećoj fazi istraživanje je pokazalo da ljubimac pomaže svom vlasniku u trenucima kada se oseti odbačenim, objavljeno je u naučnom časopisu – JPP (Journal of Personality and Psychology).

Šta vam pas poručuje mahanjem repom pročitajte OVDE, a ako više volite mačke, obavezno kliknite OVDE.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije