EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Uskoro „čarobni štapić“ za plodnost

Naučnici su razvili „čarobni štapić za plodnost“ koji udvostručuje šanse žena da ostanu u drugom stanju.

VirtualErn / Flickr.com

Žene koje su išle na vantelesnu oplodnju, a usput uzimale i novu terapiju, ostale su u drugom stranju u 32.7% slučajeva, za razliku od dama koje nisu uzimale terapiju; 13.7% njih je zatrudnelo.

Veći procenat je bio i u slučaju prirodnog začeća: 22.4% naspram 9.8%.

Novi tretman radi na oblaganju materice. Stručnjaci za fertilitet veruju da je loš kvalitet “postave” materice značajan faktor kod otežanog začeća.

Da bi žena ostala u drugom stanju oplođeno jaje mora da se implatira u oblogu materice. Sam proces je prilično komplikovan i nedovoljno shvaćen.

Međutim izraelski istraživači su nedavno otkrili da blago oštećena obloga materice, zapravo doprinosi poboljšanju plodnosti.

Oni su rekli da je 45 žena koje su prošle kroz biopsiju materice (gde se tkivo uzima iz sluzokože materice) imale skoro dvostruko veću stopu začeća od kontrolne grupe.

Američka srudija otkriva da je to slučaj jer je oštećena materica svojevrsni okidač oporavka tela, na koje ono reaguje većom proizvodnjom rastućih faktora i citokina.

Takođe se smatra da povećana uloga gena igra veliku ulogu u pripremi obloge za implantaciju.

Naravno, još uvek se čeka veliko kliničko ispitivanje, koje će potvrditi ili osporiti prethodne studije.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije