EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Tuna – zdrav i ukusan obrok

Tuna je riba toplih delova Pacifika, Atlantika, Indijskog okeana i Mediteranskog mora.

Tuna je riba koju ljudi u svojoj ishrani koriste od davnina, jer je u pitanju veoma ukusna i vrlo zdrava riba. Tunjevina kakvu danas najčešće jedemo je zapravo usitnjena, usoljena tunjevina koja je svima dostupna, a opet puna vitamina i minerala. U jednoj porciji tunjevine od oko 250g nalazi se samo 150 kalorija a preko 50% dnevnih potreba organizma za jodom.

 

U porciji tunjevine za odraslu osobu, u oko 250g, nalazi se više od 50% dnevnih potreba za jodom, nalazi se i vitamin B2, B12, triptofan, fosfor, moliblen, cink, vitamin B5, kalijum, proteine i vrlo malo kalorija. Sve ove činjenice tunjevinu čine namirnicom koju treba obavezno uvrstiti u namirnice koje jedemo, bar jednom nedeljno. Posebno je odlična za sve one koji vode računa o kalorijama i koji žele da preko zime zadrže kilažu koju imaju.

Tunjevina je riba koja, poput lososa, svojim svojstvima i sastavom prevenira kardiovaskularna oboljenja. U tuni se nalaze omega 3 masne kiseline (EPA i DHA) u tolikoj količini da je dovoljno da samo par puta tokom nedelje kao obrok imate tunu i da svom srcu i krvnim sudovima obezbedite zdravu sredinu i dugotrajan život. Tuna i njene masne kiseline smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi i tako sprečavaju nastanak oštećenja krvnih sudova.

Redovan unos tunjevine u 41% slučajeva može smanjiti rizik od srčanog udara. Odlično izbalansirana mešavina masnih kiselina i proteina ojačavaju srčani mišić, snižavaju nivo triglicerida u krvi i naravno kao krajnji efekat ojačava srčani mišić i osposobljava ga za efikasniji rad. Unos omega kiselina koje se nalaze u tunjevini preveniraju i nastanak fibrilacija i aritmija srca.

Tunjevina poseduje materije koje imaju protiv-zapaljensko dejstvo pa samim tim i anti-kancerogeno dejstvo. U kombinaciji sa žitaricama celog zrna tuna se pokazala kao namirnica koju pedijatri preporučuju deci koja imaju astmu. Tuna isto tako štiti na najprirodniji način našu kožu od štetnih ultra-violetnih zraka Sunca. Tunjevina se isto tako preporučuje i svim osobama koje su pod stresom.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije