EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Tradicionalni napitak dalekog istoka

Zeleni čaj (Thea sinensis) je tradicionalni napitak naroda dalekog istoka, koji ga koristi već više hiljada godina.

Na trpezu zapadnog sveta došao je tokom devetnaestog veka, a poslednje dve decenije se sve više govori o njegovom povoljnom učinku na zdravlje čoveka. Po svom sastavu veoma je sličan crnom čaju, a glavna razlika je u načinu njegovog dobijanja, izbegava se fermentacija, što omogućava očuvanje većeg broja lekovitih materija.

Povoljni efekti zelenog čaja uslovljeni su nizom aktivnih supstanci koje se nalaze u njemu. Kofein utiče prvenstveno na nivo budnosti pobuđivanjem moždane aktivnosti. Anitioksidansno dejstvo čaja ostvareno je prisustvom vitamina C i E, ali i aktivnim supstancama kao što su katehini i polifenoli. Smatra se da je povoljan učinak čaja na imuni sistem jedan od razloga i manjeg broja malignih bolesti među narodima koji tradicionalno piju zeleni čaj.

Polazeći od ovoga, vršena su različita istraživanja i smatra se da supstanca označena kao epigalokatehin galat (ECGC) ima najveću ulogu u antikancerogenom efektu zelenog čaja. Studije su pokazale manji broj recidiva raka dojke kod žena koje su posle uklanjanja tumora, redovno kozumirale zeleni čaj. Povoljno dejstvo pokazano je i kod malignog oboljenja prostate, i nekih malignih oboljenja gastrointestinalnog sistema.

Zeleni čaj utiče na povećanje nivoa dobrog holesterola (HDL) pa kao rezultat dolazi do povećanog metabolizma i smanjenja telesne mase, što doprinosi smanjenom opterećenju kardiovaskularnog sistema i boljoj fizičkoj kondiciji. Sa smanjenjem masti i holesterola smanjuje se mogućnost nastanka ateroskleroze i doprinosi boljem stanju cirkulatornog sistema, što smanjuje rizik od nastanka kako kardiovaskularnih tako i cerebrovaskularnih oboljenja.

Zeleni čaj ima jedno neobično dejstvo. Pored toga što utiče da se naš imuni sistem uvek nalazi na najvišem nivou, on ima i izrazito snažno protiv-virusno dejstvo. Katehini iz zelenog čaja deluju direktno na virus tako što blokira njegovo razmnožavanje. Savet je da u toku dana popijete bar jednu šolju čaja i da ga pripremate sa vodom temperature ispod tačke ključanja, kako bi se očuvalo dejstvo korisnih supstanci.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije