EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Svetleći tumori spasavaju život

Novu nadu za pacijente obolele od smrtonosnog tumora na mozgu predstavlja najnoviji tretman koji omogućava da tumor svetli u mraku.

Probno testiranje britanskih naučnika namenjeno je pacijentima sa dijagnozom glioblastoma, najčešćeg i najopasnijeg malignog tumora na mozgu kod odraslih.

Oni koji obole od ovog oblika tumora žive najviše do 15 meseci. Tokom studije više od 60 pacijenata će dobiti 5-aminolevulinic kiselinu (5-ALA), koja se pretvara u fluoroscentnu hemikaliju u dodiru sa tumorom i svetli kada se stavi ispod UV lampe.

To bi hirurzima omogućilo jasnije uočavanje ivica tumora, pa samim tim i njegovo sigurnije i potpunije otklanjanje sa mozga.

Zatim se lek „carmustin“ stavlja u šupljinu, kako bi delovao lokalno i ubio preostale ćelije tumora. Ako se pokaže da je kombinacija ove dve terapije sigurna i efikasna, prelazi se na još veću, fazu III.

Naučnici su veoma pozitivni po pitanju ishoda novog tretmana i nadaju se da će time znatno povećati broj izlečenih pacijenata.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije