EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sve blagodeti plavog patlidžana

Plavi patlidžan je povrće koje pripada porodici povrća u koju spadaju i paprike, paradajz i krompir, tako da i raste slično, na lozama spuštajući plod ka zemlji.

Plavo povrće u oko 100g srednje termički obrađeno sadrži oko 10% dnevne potrebe za dijetarnim vlaknima, 10% potreba za kalijumom, 5% magnezijuma, vitamine B1, B3 i B6, mangan, folate, triptofan, bakar a sadrži samo 27 kalorija. Patlidžan je ovim sastavom dospeo na sam vrh liste namirnica svih dijetetskim režimima ishrane.

Patlidžan je poreklom iz istočne Azije ali se danas koristi podjednako širom sveta i u svim nacionalnim kuhinjama. I to sa puno razloga. Patlidžan pored vitamina i minerala, sadrži jako bitne fitonutrijente od kojih većina ima antioksidativno dejstvo. Fitonutrijenti koji se nalaze u patlidžanu sadrže fenolin, flavonoide-nasunin, ali i kafeinske i hlorogenične kiseline.

Minerali i kiseline koje sadrži patlidžan imaju antikancerogeno dejstvo. Patlidzan isto tako ima i antivirusno dejstvo i deluju kao lek na sve mikroorganizme koji se zateknu u organizmu. Patlidžan u znatnoj meri smanjuje nivo LDL holesterola ima blago diureticko dejstvo. Ovo ga cini povrcem koje je hranjivo a isto tako stimulativno za varenje.

Prirodni antihistaminik i antioksidans koji se nalazi u kori patlidžana, nasunin, privlači najveću pažnju naučnika. Istraživanja su pokazala da nasunin štiti ćelijsku membranu od proparanja i da štiti masti koje se nalaze u membranama ćelija pa i same ćelije mozgu. Patlidžan isto tako ima antibakterijsko dejstvo i deluje protiv gljivica.

Plavi patlidžan je povrće koje  je odličan izbor ako želimo da zamenimo mesni obrok, ali bitno je znati da se u sastavu patlidžana nalazi i velika količina oksilata. U slučaju da se oksilati unesu u organizam u meri u kojoj ne mogu da se metabolišu onda dolazi do zdravstvenih problema zbog smanjene absorpcije kalcijuma. Zbog ovoga je bitno uskladiti namirnice i prilagoditi jelovnik ličnim potrebama. Raznovrstos u ishrani je ipak najbolja odluka.

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije