EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sušenje veša u kući štetno po zdravlje

Prijatan miris svežine tek opranog rublja je nešto što iskuse mnoge domaćice koje, kada postane kišovito i zahladni, rasprostru veš u kući da se brže osuši. Nažalost, ovo osvežavanje vazduha nosi sa sobom i ozbiljan rizik po zdravlje.

Postoji mnogo argumenata u prilog sušenja stvari napolju, ali sada je dodata još jedna: da sušenje u kući ugrožava zdravlje!

Američki naučnici sproveli su veliko istraživanje, u koje su uključili i eksperte za zagađenje životne sredine sa Univerziteta Vašington u Sijetlu. Oni su istraživali isparavanja koje se javljaju u oblastima gde su stvari posle pranja sušene.

Dokazali su da se baš na tim mestima u vazduhu nalazi veliki broj hemikalija koje su veoma opasne po naše zdravlje i mogu čak dovesti i do oboljevanja od raka. Među otkrivenim hemikalijama je više od 25 isparljivih organskih jedinjenja, uključujući sedam opasnih zagađivača vazduha. Dva od tih sedam, acetaldehid i benzen, prepoznati su kao kancerogene supstance u Americi.

Mnoge studije takođe dokazuju da su ljudi, koji često borave u delu kuće u kojem se suši odeća posle pranja deterdžentom i omekšivačem za rublje, imaju glavobolje i probleme sa zdravljem.

Dakle, ako ne možete da priuštite mašinu za sušenje veša, najbolji izlaz je da sušite veš na otvorenom ili još bolje – odredite prostoriju koju malo koristite koja će vam poslužiti kao vešernica.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije