EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Stvari koje možda ne znate o prehladi

Sezona kijanja i šmrcanja je počela, a prehladu ćete možda lakše da izbegneta ako znate nekoliko važnih stvari o njoj.

prehlada-topla-kupka-vruca-supa-limunada-lecenje-prehlade-1357592849-250099

1. Gde klice najduže žive

Na žalost, veća je šansa da ćete se zaraziti klicama sa tastature nego ukoliko koristite već upotrbljenu maramicu. Kapljice virusa koje padnu na tkaninu ili papirnati ubrus materijal upija zbog vlage i neutrališe ih. Ali ako padnu na staklo, plastiku, metal ili bilo kakav tvrdi materijal, veća je šansa da ćete ‘pokupiti’ klice i razboleti se. Lekarka Dženifer Kolins objašnjava da virusi na takvim površinama mogu da prežive čak 18 sati. Studija iz 2007. pokazala je da su ispitanici koji su dirali kvake, prekidače i telefone zaražene virusima u 60 posto slučajeva preuzeli klice, a 30 posto njih se zarazilo u roku od 18 sati.

2. Vežbanjem protiv prehlada

Istraživanje na Univerziteu Apalačijan pratilo je aktivnosti i kretanje više od 1.000 odraslih ljudi tokom jeseni i zime i pokazalo da su zarazama manje podložni oni koji redovno vežbaju čak pet dana sedmično. U to se ubraja brzo hodanje, a autor studije David Si Niman smatra da se vežbanjem aktivira imuni sistem i brani organizam od klica.

3. Odaberite med

_sp-prehladaOd mnogobrojnih kućnih lekova za koje ćete pročitati ili čuti da sigurno pomažu znajte da je to naučno dokazano za med. Studija iz 2010. objavljena u magazinu Pediatrics kaže da med može da ublaži noćni kašalj dece iznad jedne godine. Med naime umiruje bolno i nadraženo grlo.

4. Zašto su važni simptomi prehlade?

Kada se razbolimo, možemo zaraziti druge dva do četiri dana nakon što se razbolimo, odnosno prepoznamo simptome prehlade. Kašljanje, kijanje, sekret iz nosa ili temperatura simptomi su koji upozoravaju da ste se razboleli, a to znači da ste zarazni. Stoga je nabolje da ostanete kod kuće da ne biste zarazili kolege.

5. Slobodno pijte mleko

Iako se prilikom prehlade preporučuje čaj i svi nekako izbegavaju mleko jer stvara filter na ionako oštećenoj sluzokože, novija istraživanja pokazuju da se ljubitelji tog napitka ipak ne moraju suzdržavati. Mleko zapravo može pomoći ozdravljenju zahvaljujući vitaminu D zbog kojeg ćemo imati više energije. Štaviše, vitamin D podstiče rast ćelija i pomaže da vaš imuni sistem radi preventivno i spreči razboljevanje. Ako ne volite mleko, vitamin D možete da dobijete iz riba poput sabljarke, lososa i tune ili iz soka od narandže, kao i žitarica.

6. Moguće je razboleti se dva puta zaredom

Nakon što prebolite određenu prehladu u nekom periodu ona više ne predstavlja opasnost. Ali imunitet je slabiji i opasnost su svi ostali virusi koji će vas ugroziti lakše nego pre, dok ste bili potpuno zdravi. Dnevno se oko vas nalazi više od 200 različitih virusa, a u kombinacijama stvaraju više od 1.500 različitih infekcija. Zato se ne treba čuditi ako se vratite na posao i nakon 7 dana opet razbolite. Dovoljno je pipnuti kvaku na vratima i počešati se po licu…

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije