EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šta to krastavac ima, što drugo povrće nema?

Krastavac je jedna od namirnica koju možemo u prodavnicama naći tokom cele godine, naravno da ih je najbolje jesti tokom leta kada su sveži, ali danšnja tehnologija gajenja i čuvanja povrća nam omogućava da uzivamo u blagodetima ovog povrća tokom svih 12 meseci godine.

Glavna supstanca koja izdvaja krastavac od ostalog povrća je vitamin C. Jedan krastavac od 100g sadrži preko 100% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

U krastavcu se nalazi velika količina najpoznatijeg antioksidansa među vitaminima, vitamin C. Pored toga sadrži i vitamin A, vitamin B1 ili tiamin, folate, dijetarna vlakna, veliku količinu vode i jako malo kalorija, U 150g svežeg krastavca se nalazi samo 60 kalorija. Ova činejnica je dovoljna da razumemo zašto nutricionisti preporučuju krastavac kao odličnu namirnicu koju možete jesti svakodnevno bez straha o povećanju telesne mase.

Krastavac je, potpuno nepravedno, povrće o kom se ne zna tako puno, bar ne o njegovim povoljnim dejstvima na organizam. U hemijskom sastavu krastavca se nalaze nekoliko grupa fitonutrijenata, kukurbitacini, flavonoidi, lignani i triterpeni. Svi zajedno imaju snažno antioksidativno dejstvo ali i više nego odlično protiv-zapaljensko dejstvo pa samim tim deluju i preventivno kada su u pitanju maligna oboljenja.

Mnoga istraživanja su pokazala, do sada, da se krastavac razlikuje od ostalog povrća zbog jedne vrlo bitne hemijske materije. Naučnici su, u laboratorijskim uslovima, utvrdili da se u krastavcu nalazi jedinstvena materija, kukurbitacin. U krastavcu posebno, se nalazi kukurbitacin A, B, C i D koji u kombinaciji sa vitaminima koje krastavac sadrži svaraju savršenu hemijsku i metaboličku zaštitu od malignih oboljenja svih ćeliaj našeg organizma.

U sočnom krstavcu je, kao i u lubenici, više od 95% vode. Zbog ove činjenice krstavac je namirnica koja se preporučuje svima kojiimaju tegobe izazvane niskim krvnih pritiskom. Ali isto tako i osobama sa visokim krvnim pritiskom, jer je krastavac odličan diuretik i na prirodan način dovodi do regulacije istog. Preporuka je, isto tako, da se krastavac nikada ne guli, jer se u kori nalazi mnogo vitamina C.

 Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije