EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šta pojesti posle treninga?

Pogrešnim izborom hrane možete da uništite sav trud vežbanja. Jedna od najvažnijih stvari koje moramo pravilno da odradimo neposredno nakon treninga je da pojedemo hranljivi obrok.

Važno je da ne unosite masnoću, a obrok bi trebalo pojesti u roku od pola sata. Mišići su premoreni, nivo šećera u krvi je drastično pao i počinje razgradnja mišićnog tkiva. Jedini način zaustavljanja tog negativnog procesa i pokretanje izgradnje mišića je da unesete u telo one prehrambene elemente koji su mu najpotrebniji.

Studije su pokazale da je preko potrebno nadomeštanje izgubljenog glikogena u krvi najizraženije neposredno posle treninga. Osim toga upravo to je i vreme kada se drastično povećava i ubrzava proces proteinske sinteze ili proces obnove i izgradnje novih mišićnih vlakana. Sportske studije su takođe pokazale da unošenje ugljenih hidrata neposredno nakon treninga, povećava nivo hormona insulina, što je jedan od glavnih hormona zaduženih za rast mišićne mase uz hormon rasta i testosteron.

Vreme pose treninga je najidealnije za apsorpciju kreatina i aminokiselina. Osim toga, naši mišići su 80% voda, a tokom treninga izgubimo velike količine vode – kako znojenjem, tako i mišićnom kontrakcijom zato se ne sme zanemariti važnost rehidratacije tokom i posle treninga. Dehidracijom možemo izgubiti i do 20 % snage i energije potrebne za trening.

Prihvatljiv jelovnik

Osim ugljenih hidrata koji nam podižu nivo svih hormona u organizmu, vrlo su važni proteini koji odmah nakon treninga ulaze u sastav mišića i to duplo više nego za vreme bilo kog drugog obroka. Među dobro poznatim proteinima, mleka, sira, jaja, soje i mesa, najbolji je protein mlečne surutke koji je joniziran i mikrofiltriran te tako najpogodniji za brzi ulaz kroz ćelijske membrane mišića.

Poslednji sastojci, ali zato ništa manje važni su vitamini, minerali i mikroelementi. Posebno se to odnosi na vitamine C i E, dobro poznati antioksidansi čiji je sada zadatak odstranjivanje otrovnih materija koje nastaju u mišićima.

Kako ne bi samo nabrajali hemijske sastojke hrane predlažemo i nekoliko vrsta zalogaja koje možete pojesti nakon treninga, piše She.

Izbegnete li kupljeni proteinski šejk, u usta je poželjno da stavite pečeno pileće krilce, ćuretinu, tunu na parčetu hleba od celih žitarica, omlet s povrćem, zobenu kašu, bademe te sveži sir i voće. Od voća se preporučuje banana i to na pirinčanim krekerima kao i bobičasto voće s jogurtom.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije